Randjietsingh: Huisvestingsplan niet concreet en transparant
30 Oct 2012, 03:00
foto
Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh


Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh is niet onder de indruk van het huisvestingsplan. Hij vindt het plan niet concreet en volgens hem voldoet het ook niet aan de vereiste van de grondwet. Het is niet duidelijk hoe de regering het volk zal voorzien van betaalbare woningen. Het plan is slechts een referentiekader. Wat Randjietsingh betreft kan assembleevoorzitter Jennifer Simons stoppen met de behandeling om aan een beter document te werken.

Randjietsingh, die ook lid is van de commissie van rapporteurs, zei bij de behandeling van de ontwerpwet maandagmiddag dat het triest dat de regering, nu na meer dan twee jaar regeren met dit document komt. En dat na de belofte van de president voor de bouw van 20.000 woningen. Er is een lening gesloten bij Volksrepubliek China van US$ 47 miljoen voor de woningbouw. Randjietsingh wilde meer duidelijkheid hierover.

Zaken niet uitgewerkt
“In dit document wordt niet uitgewerkt waar er gebouwd gaat worden, hoe het zit met het bouwrijp maken van de gronden, hoe het zit met de beschikbaarheid van de enorme hoeveelheden opvul- en bouwmaterialen, hoe het zit met de import van de nodige bouwmaterialen, hoe het zit met de aanleg van de nodige infrastructuur, hoe de nutsbedrijven zitten met nodige materiaal, eventueel import daarvan, hoe het zit met een tijdige voorziening van water en licht mevrouw de voorzitter”, betoogde Randjietsingh.

Hij merkte op dat het niet duidelijk is wie de verantwoordelijke is van zo een omvangrijk project. Hij wil meer transparantie hebben. Randjietsingh constateerde dat er geen tekening is van een betaalbare woning en evenmin zijn er kostenberekeningen. Er worden problemen opgesomd voor de realisatie van de woningbouw, zonder dat er duidelijke oplossingen zijn aangegeven. De Nieuw Front fractieleider haalde aan dat op basis van het document de betaalbaarheid van de sociale woningbouw beoordeeld moet worden, maar de concrete gegevens ontbreken volgens hem.

Woningbouwfonds
“De regering wenst een nationaal woningbouwfonds te creëren, om middelen beschikbaar te stellen ten behoeve van de woningbouw. Maar de regering zegt niets verder daarover in dit document”, benadrukte Randjietsingh. Hij vroeg wanneer dit fonds zal worden opgezet en hoe het operationeel zal zijn. Om hoeveel geld gaat het en wat zijn de voorwaarden om de middelen ter beschikking te stellen.

Randjietsingh merkte op dat de regering volgens het plan 2000 tot 3000 woningen wil bouwen binnen de komende 15 maanden, zonder aan te geven wat de oplossingen zijn van de problemen die zijn tegengekomen. Hij rekende uit dat “2500 : 15 = 166 woningen in een maand gebouwd moeten worden. Dat is tussen de 5 en 8 woningen per dag onder de meest gunstige werkomstandigheden, en onder aanname dat de bouwpercelen reeds bouwrijp zijn! Wordt de samenleving niet wederom opgezadeld met een verzinsel?”, vroeg hij zich af.

Te duur
De politicus rekende uit dat het kleinste en goedkoopste huis die de regering wil gaan bouwen is 60 vierkante meter. Dit kost SRD 115.000. Met honderd procent financiering, moet er vijftien jaar afgelost worden, tegen een rente van 10%. Dit komt volgens Randjietsingh neer op SRD 1200 per maand. “Voor wie is dit betaalbaar, is dat ergens uitgewerkt in het document?”, sneerde hij. Voor de gemiddeld 2500 huizen per jaar is er 250 ha bouwgrond nodig. Nergens wordt aangegeven waar deze terreinen beschikbaar zijn.

De importcomponent voor de bouwsector is 65%. De regering heeft dit niet verder uitgewerkt in het plan wat hiertegen gedaan zal worden. Randjietsingh haalde diverse zaken aan om aan te tonen dat de ontwerpwet die ingediend is niet deugt en veel zaken niet uitgewerkt zijn. Er moeten diverse wetten ingediend worden om het huisvestingsplan in werking te doen treden. Wanneer zullen de huisvestingsautoriteit, woningbouwcorporaties, het woningbouwfonds en nationaal garantiefonds worden ingesteld, vroeg hij aan de regering. Hij merkte op dat er SRD 3.1 miljard nodig is voor de 18.000 huizen. Randjietsingh wil van de regering weten hoe dit geld zal worden opgebracht. De vergadering werd rond 18 uur verdaagd naar dinsdag 10 uur.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May