VVD en PvdA bereiken regeerakkoord
29 Oct 2012, 12:00
foto
Mark Rutte en Diederik Samsom (Foto: ANP)


Mark Rutte, fractievoorzitter van de VVD en Diederik Samsom van de PvdA, hebben vandaag een definitief regeerakkoord bereikt. Het akkoord zal later op de dag worden gepresenteerd.

Rutte zei dat de VVD-fractie het ‘evenwichtige’ akkoord steunt. Nederland zou volgens de liberalen met deze maatregelen sterker uit de crisis komen. In de afgelopen weken was een groot deel van de plannen al uitgelegd. Het kabinet-Rutte II wil de hypotheekrenteaftrek voor bestaande gevallen geleidelijk aan verlagen en worden zorgpremies inkomensafhankelijk. De zorgtoeslag verdwijnt en wordt er geknipt in de ontwikkelingshulp.

De Tweede Kamer zal na de presentatie van het regeerakkoord Rutte aanwijzen als formateur, zodat hij zijn nieuwe kabinet kan samenstellen. De namen van nieuwe bewindslieden liggen de afgelopen dagen op straat. PvdA-parlementariër Jeroen Dijsselbloem wordt genoemd als de nieuwe minister van Financiën.

Pro-Europese regering
Het regeerakkoord maakt volgens de coalitiepartners de weg vrij voor een pro-soberheid, pro-Europese regering die hoogstwaarschijnlijk begin volgende week wordt beëdigd.

Rutte won bij de parlementsverkiezingen van 12 september de meeste zetels tegen de achtergrond van de eurozone crisis, stijgende werkloosheid, lagere huizenprijzen en een stagnerende economie. De twee partijleiders hebben veel sneller dan verwacht een akkoord bereikt. De reden daarvoor zijn de dringende noodzaak om een regering te vormen, gezien de Europese crisis de fragiele staat van de Nederlandse economie.

De overeenkomst omvat plannen van de staat om met nog eens 16 miljard euro (US$ 21 miljard) te bezuinigen in de komende vier jaar, met als doel om het begrotingstekort in 2017 te elimineren. Nederland is al bezig een bezuinigingsprogramma van 12 miljard euro uit te voeren, zoals was overeengekomen in april.

Nederland is één van de handvol overgebleven AAA-rating economieën in de eurozone en is in de voorhoede bij de oproep tot een strakke begrotingsbeleid voor de eurozone om de schuldencrises in de regio aan te pakken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May