Dc wil mogelijkheden waterrijk Coronie ontwikkelen
28 Oct 2012, 08:00
foto
Janssen Setrodipo van Paradise Oil Company (3de van links), geeft veiligheidsinstructie aan deelnemers van de tocht door de Coroniezwamp per airboat. (Foto: Edward Troon)


“Coronie Vredig, Vrij en Vriendelijk” verwelkomt een billboard de reiziger vlak over de Coppenamebrug bij het plaatsje Jenny, op weg naar het westen van Suriname. “Iedereen denkt dat Coronie alleen de bebouwde kom langs de weg is”, zegt districtscommissaris (dc) Harold Sijlbing aan Starnieuws. Hij geeft aan dat het district, “in het oosten bij Jenny begint en zich in het westen uitstrekt tot ruim voorbij Burnside”.

Sijlbing heeft nog meer wetenswaardigheden over zijn district. “Coronie bestaat voor 95% uit water. Het water zit in de oude schelpafgravingen en de kust met de visserij. Het meeste zit in de Coroniezwamp die twee keer zo groot is als het eiland Barbados met zijn 285 duizend inwoners.” De dc vindt dat de zwamp een beschermd gebied moet worden, waardoor men wordt gedwongen het op duurzame wijze te exploiteren.

Veel mogelijkheden
Het waterrijke Coronie heeft volgens Sijlbing veel mogelijkheden om van toerisme de belangrijkste inkomstenbron te maken. De zwamp is heel geschikt voor hengelaars, kajakkers en kanovaarders om aan waterrecreatie te doen en de vogelliefhebbers om de veelheid aan vogelsoorten te spotten. Ook in de oude schelpafgravingen moet waterrecreatie mogelijk zijn. De volgestroomde putten die zich tussen kilometerpalen 94-102 bevinden, zijn niet ver van de Oost-Westverbinding en worden binnenkort in kaart gebracht.

De dc wordt helemaal lyrisch wanneer hij de Coronie dijk beschrijft: “Deze dijk loopt van oost naar west en de wind waait ook zo. Ga met je partner bij volle maan op de dijk staan… je wordt gelijk weer verliefd!”

Product ontwikkelen
Met zijn achtergrond in de toerismesector weet Sijlbing als geen ander hoe moeilijk het ontwikkelen van het product is. “Je hebt pas een toerisme product wanneer je alle randvoorwaarden op zijn plaats hebt. Voldoende logeermogelijkheden, entertainment, restaurants, souvenir winkels, allemaal van goede kwaliteit. Het zal even duren voor we zover zijn, maar met wat ik nu doe in deze ‘awareness week’, wordt in feite de aanzet gegeven tot de ontwikkeling van het Coroniaans toerisme product. Het is de bedoeling dat we periodiek een dergelijke week organiseren, in ieder geval jaarlijks.”

De dc zegt dat de afgelopen week is gefocust op het bewust worden van de toeristische mogelijkheden, door Coronianen en mensen buiten het district. Coronie moet worden getransformeerd van ‘tussenstop’ tot ‘overnachting’ district. In november 2011 heeft Sijlbing een onderzoek gedaan naar het toeristisch reisverkeer van Paramaribo naar Nickerie. Slechts 15% van de bezoekers aan Suriname bezoekt Coronie en daarvan is 80% op doorreis naar Nickerie. Volgens de dc is het al winstgevend wanneer de groep op doorreis langer in het district wordt vastgehouden. “Als je die groep kan vergroten en biedt één nacht Coronie, één nacht Nickerie en terug, is daarmee een nieuwe West-Suriname Tour gecreëerd.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May