Brazilië getroffen door nieuwe black-out
27 Oct 2012, 04:30
foto


Een enorme black-out zorgde er voor dat maar liefst 53 miljoen Brazilianen in het donker kwamen te zitten. De stroomuitval is de laatste in een reeks van energietekorten. Analisten vragen zich af of de Braziliaanse infrastructuur gelijke tred houdt met de economische groei.

Volgens functionarissen was een brand in een onderstation in de Amazone de oorzaak van het uitvallen van het gehele elektriciteitsnet van het noordoosten van Brazilië. Het is de ergste stroomuitval sinds 2001. Op sommige plaatsen duurde de storing vier uur. Het netwerk is donderdag laat uitgevallen en het duurde tot vrijdagmorgen voor het was hersteld.

In de stad Recife vielen de airco en ventilatoren uit en klaagden de bewoners dat ze niet konden slapen door de hitte en muggen. "Het noordoostelijke netwerk was totaal ingestort,” zei waarnemend minister van Energie, Marcio Zimmermann. De overheid heeft de oorzaken van een reeks recente black-outs nog niet kunnen achterhalen. De uitvallen ondermijnen het vertrouwen in het elektrische systeem van Brazilië, zei Zimmermann. Hij riep de tweede spoedvergadering in vijf weken bijeen om het probleem te bespreken.

Bezorgdheid
De energietekorten voeden de bezorgdheid dat het Zuid-Amerikaanse land niet gereed zal zijn om twee grote mondiale sportevenementen, het WK voetbal toernooi in 2014 en in 2016 de Olympische Spelen, te organiseren. De stroomstoring, die elf Braziliaanse staten in de noordelijke regio's van het land heeft getroffen, volgt op twee andere black-outs in de afgelopen maanden die landelijk miljoenen inwoners heeft getroffen.

"We nemen alle corrigerende en preventieve maatregelen om dit soort calamiteiten te voorkomen. Voor ons is het al even dramatisch om de consument te beperken,” zei Hermes Chipp, het hoofd van de National Electric System Operator.

Brazilië ging door een zogenaamde "black-out crisis" in 2001 en 2002 toen een droogte het vermogen van de hydro-elektrische dammen verminderde. In reactie daarop rantsoeneerde de regering urenlang de energie in bepaalde regio’s, wat de economische groei sterk deed krimpen.

Terwijl Brazilië sindsdien veel heeft geïnvesteerd in de opwekking van elektriciteit, heeft het nog een lange weg te gaan met zijn plan om maar liefst 48 nieuwe waterkrachtcentrales in 2020 te bouwen om tegemoet te komen aan de energievraag van de snelle economische groei.

Trage groei
Het energiebeleid geniet prioriteit van de overheid in haar inspanningen om de trage groei in de grootste economie van Latijns-Amerika te versterken. Vorige maand kondigde president Dilma Rousseff een belangrijke verlaging van de elektriciteit belastingen aan in een poging de industrie te helpen stimuleren. Volgens haar is de “Brazilië cost" - de mix van belastingen, hoge rente, arbeidskosten, knelpunten in de infrastructuur, en andere kwesties, er de oorzaak van dat de economie minder concurrerend is.

Maar critici zeggen dat het verlagen van de energiekosten voor de consument, de particuliere investeringen die nodig zijn om de productiecapaciteit van Brazilië te vergroten, kan ontmoedigen. Ze zeggen dat elektriciteitsbedrijven niet genoeg hebben geïnvesteerd in productie- en transmissie-lijnen, sinds ze meer dan tien jaar geleden werden geprivatiseerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May