Nationaal Archief Suriname blij met erfenis Van der Kuyp
24 Oct 2012, 02:00
foto
Madelon van der Kuyp overhandigt symbolisch het archief van haar vader over aan Rita Tjien Fooh, directeur van het NAS. Professor Edwin van der Kuyp 'kijkt' toe. (Foto: René Gompers)


De blik van die heldere vrolijke ogen is gefixeerd op de horde fotografen die dichterbij is komen staan. Glimlachend, vanuit zijn zwart-witte foto, maakt professor Edwin van der Kuyp mee hoe een belangrijk doel van hem waargemaakt wordt: het overbrengen van kennis aan komende generaties. De wetenschapper overleed in 1995. Op 23 oktober zou Van der Kuyp 99 zijn. Als eer aan hun vader en zijn werk in de gezondheidszorg, hebben zijn kinderen besloten zijn persoonlijk archief te overhandigen aan het Nationaal Archief Suriname (NAS).

Edwin van der Kuyp heeft in zijn leven heel wat onderzoek verricht op het gebied van de gezondheidszorg. Hij heeft onderzoekingen gedaan naar onder andere muskieten, malaria, bilharzia, filaria, rookgewoonten onder scholieren, studenten en zwangere vrouwen. Van zijn hand zijn er ruim 200 publicaties verschenen waaronder 'Kolonisatie van blanken in Suriname vanuit een hygiënisch oogpunt bezien', Body Weights and Heights Of The Surinam People en De Gezondheidstoestand in Suriname. Echter heeft hij 'De geschiedenis van de lepra' niet kunnen voltooien alsook de 'Medische kronieken van Aruba, Bonaire en Curaçao'.

Inzicht verbreden
Rita Tjien Fooh, directeur van het NAS is blij met de stap van de familie. "Wij hebben al een deel van het archief van Volksgezondheid. Maar deze particuliere bijdrage vult enorm aan", zegt Tjien Fooh aan Starnieuws. "Dit gaat zeker inzichten verbreden over de gezondheidstoestand in Suriname". Zij hoopt dat nog meer particulieren die over belangrijk archiefmateriaal beschikken het NAS zullen benaderen.

De kinderen wisten zich in eerste instantie geen raad met de ruim 50 dozen en tientallen mappen die opgeslagen waren in een kamer. Madelon van der Kuyp, nam het op zich om alles te ordenen en heeft uiteindelijk langer dan een jaar besteed aan het doornemen, sorteren, categoriseren en inventariseren van documenten. "Het levenswerk van onze vader is enorm", vertelt Madelon. "We vinden dat het niet verloren mocht gaan. Het is belangrijk dat de samenleving toegang heeft tot deze kennis".

Enorme staat van dienst
Van der Kuyp was de eerste decaan op de Medisch Faculteit van Suriname. In Nederland werd hij voor een jaar tot buitengewoon hoogleraar aan het Rijksuniversiteit benoemd. Op 74-jarige leeftijd behaalde hij nog een titel in Amerika: Master of Science in Management Specializing in Nutrition. Hij kreeg vier ere doctoraten in Suriname, Nederland en Amerika.

Voor zijn bijdrage werd hij in Suriname benoemd tot Officier in de ere orde van de Gele Ster en in Nederland Officier in de ere orde van Oranje Nassau. De Wereldgezondheidsorganisatie kende hem postuum the Health Hero Award toe in 2001. De biografie van de wetenschapper staat vermeld in onder andere Who is Who in the World, Men of Achievement en Men and Women of Distinction.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May