Nieuw technisch onderwijs voor Natin en Amto
23 Oct 2012, 02:00
foto


Er zal een nieuw technisch vak ‘ontwikkeling van zwaar materieel’ worden gegeven op het Natuur Technisch Instituut (Natin) en het Avond Middelbaar Technisch Onderwijs (Amto). Als voorbereiding zijn 26 docenten van deze twee opleidingen getraind die het vakkenpakket in een programma op de instituten moeten doceren. Maandagmiddag heeft de certificaat uitreiking van deze training plaatsgevonden in de Guesthouse van de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

De training is gegeven door deskundige technici van het zwaar materieel bedrijf Surmac NV. Begin dit jaar is er een intentie verklaring getekend tussen het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) en Surmac. De bedoeling is om met dit vakkenpakket een uitbreiding te krijgen van het aanbod in het beroepsonderwijs. De training moet inspelen op de vraag vanuit het bedrijfsleven naar vakbekwaam personeel in het onderhouden van zwaar materieel.

Samenwerking als voorbeeld
Directielid Paul Wong van Surmac wijst er op dat in Suriname nog teveel wordt uitgekeken naar buitenlandse technici voor zwaar materieel. Ook in zijn bedrijf is dat het geval.”Simpel omdat die er niet zijn op de Surinaamse markt”, stelt Wong. Minov-directeur Grace Malm-Lackin zegt dat het ministerie zijn volledige ondersteuning zal blijven geven aan dit project met Surmac. Volgens haar is hiermee weer een brug geslagen tussen de overheid en het bedrijfsleven en zij hoopt dat meerdere bedrijven het voorbeeld van Surmac opvolgen.

Leo Soetosonojo, onderdirecteur Nijverheidsonderwijs, zegt dat het uiteindelijk resultaat van deze samenwerking moet zijn dat er een betere aansluiting is op de vraag van het bedrijfsleven naar vakbekwaam personeel. Dat het kennisniveau van de docenten is verhoogd en er betere carrièremogelijkheden zijn voor de studenten. Soetosonojo constateert dat de roep naar onderwijs in nieuwe beroepen steeds groter wordt. Het nieuwe technisch pakket zal binnenkort geduchte concurrentie krijgen. De Guyanese overheid is van plan van start te gaan met een ‘heavy equipement’ opleiding op de Linden Technical College.

Sinds de ondertekening van de intentieverklaring hebben Minov en Surmac ervoor gezorgd dat, onder andere een praktijklokaal op het Natin-complex is gerenoveerd. Speciaal lesmateriaal is beschikbaar gesteld door Caterpillar. Er zijn ook nog train de trainers programma’s afgewerkt en bij Surmac een praktijkdag gehouden. Onder de 26 geslaagden zijn er twee vrouwen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May