Tour de France-titels Lance Armstrong afgestroopt
22 Oct 2012, 09:15
foto
Lance Armstrong, de gevallen sportheld (Foto: AP)


Het bestuursorgaan van de internationale wielersport heeft Lance Armstrong ontdaan van zijn zeven Tour de France-titels. De Internationale Wielerunie (UCI) heeft de bevindingen van het onderzoek-Armstrong van het Amerikaanse Anti-Doping Agentschap (Usada) geaccepteerd.

UCI-voorzitter Pat McQuaid zei: "Lance Armstrong heeft geen plaats in de wielersport. Hij verdient het om vergeten te worden." Hij voegde eraan toe dat Armstrong is gestroopt van alle resultaten sinds 1 augustus 1998 en hij voor het leven is verbannen uit deze sport.

“Een historische dag voor de wielersport,” zei de Ier, die in 2006 voorzitter werd van de UCI. Hij zei dat hij niet zou aftreden door deze kwestie. "Het spijt me dat we verdomme geen van hen op heterdaad konden betrappen en hen op dat moment uit de sport konden gooien," zei McQuaid.

Meest geavanceerde dopingprogramma
De 41-jarige Armstrong is voor het leven verbannen door de Usada voor wat de organisatie noemde “het meest geavanceerde, geprofessionaliseerde en succesvolle dopingprogramma dat de sport ooit heeft gezien". De Amerikaan, die de strijd tegen kanker overwon om terug te keren naar de professionele wielersport, won de Tour de France in zeven opeenvolgende jaren van 1999 tot 2005. Armstrong heeft altijd ontkend deel te zijn van doping, maar heeft ervoor gekozen om de aantijgingen die tegen hem zijn gedaan niet aan te vechten.

Usada bracht eerder deze maand een duizend pagina's tellend rapport uit waarin beëdigde verklaringen van 26 mensen zijn opgenomen. Vijftien van hen dragen kennis van het US Postal Service Team en de doping activiteiten van zijn leden. Usada prees de "moed" die de renners hebben getoond om uit te komen en het verbreken van de “code of silence” van de sport.

Armstrong, die in 2005 met pensioen ging, maar in 2009 terugkeerde om na twee jaar de sport voorgoed vaarwel te zeggen, heeft geen commentaar geleverd op de details van het rapport van Usada. Zijn advocaat Tim Herman heeft het document echter beschreven als een "eenzijdig gesmeed plan."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May