Eerste doden te midden van vredesbesprekingen
20 Oct 2012, 19:00
foto


Farc-rebellen hebben vijf Colombiaanse soldaten gedood. Het is het eerste grote incident sinds de vredesbesprekingen tussen de Colombiaanse regering en de guerrilla-leiders eerder deze week zijn gestart.


De overheid en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (Farc) zijn donderdag een vredesproces begonnen in Noorwegen. De gesprekken zijn gericht op het vinden van een overeengekomen uitweg voor het 50 jaar oude conflict. De onderhandelingen verhuizen op 15 november naar Cuba.

De aanval van de rebellen met explosieven in de zuidelijke regio Putumayo kostte aan vijf soldaten het leven en raakten tien anderen gewond, zei legergeneraal German Giraldo. De aanval vond plaats in een bolwerk van de Farc bij de grens met Ecuador.

"Onze harten zijn met de families van de soldaten die hun leven hebben verloren bij deze verachtelijke aanval met explosieven," zei president Juan Manuel Santos.
De vredesbesprekingen zijn de laatste in een lange geschiedenis van pogingen om de oorlog op te lossen. Het conflict heeft meer dan tienduizenden levens geëist en miljoenen ontheemd sinds de Farc de wapens in 1964 oppakte tegen de regering.

Door Amerikaanse troepen gesteunde aanvallen hebben gedurende de afgelopen tien jaar de Farc zware verliezen toegebracht. Santos wedt erop dat de rebellengroep hierdoor op een punt is beland dat zij serieus zal overwegen het conflict te beëindigen nadat vele vorige vredespogingen zijn mislukt.

De Colombiaanse regering heeft herhaaldelijk het verzoek van de Farc om een bilaterale wapenstilstand tijdens de onderhandelingen geweigerd. De Farc heeft gezegd dat ze bereid is een wapenstilstand te spreken op elk willekeurig moment tijdens de vredesbesprekingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May