VHP zal aanwezig zijn bij onthulling borstbeeld Lachmon
20 Oct 2012, 17:00
foto
Het borstbeeld van de oprichter van de VHP, Mr. Jagernath Lachmon komt op plein voor het districtscommissariaat van Nickerie.


De VHP zal aanwezig zijn tijdens de onthulling van het borstbeeld van oprichter van de partij, wijlen Mr. Jagernath Lachmon in Nickerie. De plechtigheden zullen nu plaatsvinden op 25 november, op verzoek van president Desi Bouterse. Partijleider Chandrikapersad Santokhi zegt aan Starnieuws dat hij een onsmakelijk gevoel heeft overgehouden van de wijze waarop getracht wordt politiek te bedrijven met deze zaak.

De Nickeriaanse bevolking had hem kort na de verkiezingen gevraagd om een borstbeeld van Lachmon te plaatsen in Nickerie. Er is contact opgenomen met kunstenaar Erwin de Vries om een beeld te bestellen. Het was ook bekend dat de ondernemer Edmund Kasimbeg een beeld had gekocht van De Vries. Kasimbeg heeft dit beeld geschonken aan de gemeenschap. Dit heeft hij ook meegedeeld aan Santokhi, die al een VHP-commissie had benoemd. Er is na overleg een onafhankelijke commissie benoemd onder leiding van Joesoef Krionadi van CHM. Het beeld van Lachmon dat de VHP besteld heeft, komt nu in de 'Olifant'.

Politieke intriges
Santokhi die dit weekend met een VHP-delegatie in Nickerie is, heeft de samenleving ingelicht over de gang van zaken. Aanvankelijk was het de bedoeling om het beeld te onthullen op de geboortedag van Lachmon op 21 september. Dit was niet haalbaar. Toen is gekozen voor de sterfdag op 18 oktober. De onthulling is verschoven naar 25 november. Santokhi merkt op dat districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh zich niet als een burgervader opstelt maar doet wat partijgenoot Rashied Doekhie hem vraagt.

"Wij hadden de overheid nodig omdat er een vergunning aangevraagd moest worden om het beeld op een goede openbare plek te plaatsen. Toen is besloten om deze zaak te coupen door de NDP'ers. Er zijn zoveel zaken die aangepakt moeten worden in Nickerie, zoals de rijstsector, maar de politici willen scoren over lijken", merkt Santokhi op. Hij vindt het jammer dat deze zaak in de politieke sfeer wordt getrokken, terwijl de schenker van het beeld duidelijk heeft gesteld dat het hier om een nationale zaak gaat.

Verzoek ingewilligd
Krionadi zegt aan Starnieuws dat CHM akkoord is gegaan om de onthulling te verschuiven, omdat niet voorbij kan worden gegaan aan het verzoek van de president. Hij merkt op dat de president aangegeven heeft dat door de onthulling te verschuiven naar 25 november Mr Lachmon geëerd kan worden als een staatsman.

Santokhi zegt de garantie gekregen te hebben dat het programma zoals gezamenlijk afgesproken in tact blijft. De VHP brengt begrip op voor het argument van de commissie om de onthulling te verschuiven. Santokhi hoopt dat iedereen zich houdt aan de afspraken die gemaakt zijn. "Het gaat om een geschenk aan de Nickeriaanse gemeenschap waarbij de oprichter van de partij geëerd wordt voor zijn bijdrage aan land en volk", benadrukt Santokhi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May