Coalitie ex-premier Schotte wint verkiezingen Curaçao
20 Oct 2012, 01:30
foto
Helmin Wiels van Pueblo Soberano heeft de meeste stemmen gehaald op Curaçao.


Pueblo Soberano (Onafhankelijkheidspartij) van Helmin Wiels, coalitiepartner van ex-premier Gerard Schotte, is als grootste partij uit de bus gekomen op Curaçao. De partij van Schotte Movementu Futuro Kòrsou (MFK) volgt op de voet. Samen met partner MAN heeft de coalitie de meerderheid in het parlement en kan weer de regering vormen. Volgens voorlopige uitslagen hebben deze drie partijen samen 54% van de stemmen behaald.

De uitslag van de verkiezingen die vrijdag zijn gehouden, geeft aan dat de meerderheid van Curaçao gestemd heeft op de coalitie die twee jaar aanzat. Schotte werd de vorige maand gedwongen om af te treden omdat twee van zijn parlementariërs naar de oppositie overliepen. Volgens Nederland heeft Schotte banden met de Italiaanse maffia. Wiels zei dat hij weer een coalitie zal vormen met de partij van Schotte. Hij merkte op dat deze overwinning ook Nederland is. Dit zei hij vannacht aan journalisten.

Ondanks alle kritiek op Schotte, heeft het volk massaal op hem en zijn coalitiepartners gestemd. De grootste partij PAR, die voor 2010 regeermacht had, heeft enorme verliezen geleden. Nu de partij van Wiels de meeste stemmen heeft behaald, mag die de premier leveren. Het parlement van Curaçao telt 21 zetels. Volgens de voorlopige cijfers krijgen Pueblo Soberano en MFK elk vijf zetels. MFK heeft de vijf zetels in het parlement geprolongeerd. Man behoudt ook de twee zetels die ze had. Deze partijen die de coalitie vormen, zijn samen goed voor 12 van de 21 zetels.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May