ATM-directeur: Geen milieuverontreiniging Rosebel
20 Oct 2012, 07:00
foto
ATM-directeur Steven Relyveld


Een onderzoek van het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) heeft uitgewezen dat er zich geen sprake is van milieuverontreiniging op de plant van Rosebel Goldmines na de lekkage van de cyanide oplossing. "Er heeft geen contaminatie met de grond voorgedaan. Ook kan volgens de wet niet gesproken worden van een bedrijfsongeval", zegt de directeur van ATM, Steven Relyveld aan Starnieuws.

Waar de lekkage zich zondag heeft voorgedaan, is de ondergrond van beton. Dit is het resultaat van het onderzoek verricht door het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) en arbeidsinspecteurs van ATM. Relyveld merkt op dat volgens de wetgeving er sprake is van een bedrijfsongeval als mensen langer dan 24 uur aan het arbeidsproces onttrokken worden en als zich een ongeluk heeft voorgedaan. In dit geval heeft Rosbel Goldmines/Iamgold de veiligheidsprotocollen in acht genomen en de twee werknemers naar de stad overgebracht voor medische screening. Beide personen hebben aan ATM meegedeeld dat zij zich goed voelen en het werk willen hervatten.

Kennis aanwezig
Relyveld zegt dat er kennis in huis is om zulke onderzoekingen te verrichten.
De mensen worden regelmatig getraind om gezondheids- en veiligheidsonderzoeken te verrichten. Ook het bedrijfsleven heeft in dit onderzoek geparticipeerd. Er wordt extra aandacht besteed aan de mijnbouwsector. Minister Michael Miskin en John Courtar, hoofd Medisch Bureau van de Arbeidsinspectie hebben op 18 en 19 oktober op Trinidad & Tobago een bijeenkomst van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) bijgewoond, waarbij 'Occupational Safety and Health' een belangrijk onderdeel van was.

Miskin zegt vanuit Trinidad aan Starnieuws dat afgesproken is om een training over Occupational Safety and Health in Suriname te houden. Deze training zal speciaal gaan over de mijnbouwsector. Relyveld merkt op dat dit een vervolg is van een basistraining die al gehouden is. Hij benadrukt dat er veel aandacht wordt besteed aan de veiligheidsvoorschriften. Uit het onderzoek bij Rosebel blijkt dat de werknemers die in contact zijn gekomen met de cyanideoplossing zich gehouden hebben aan de kledingvoorschriften. Relyveld zegt dat de arbeidsinspectie wel de kanttekening heeft gemaakt dat veiligheidsprocessen beter in acht genomen moeten worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May