Navratri, verering van de oerkracht
17 Oct 2012, 17:00
foto


Hindoes over de hele wereld wijden gedurende negen dagen hun devotie aan het vrouwelijke aspect van het Goddelijke, Shakti of Devi. Navratri, negen nachten, zoals de periode wordt aangeduid, wordt ook door vele hindoes in Suriname gevierd. Aan de vooravond van Navratri is maandag de Jalyatra –vrouwen met kruiken water op het hoofd – gelopen.

De verering richt zich vooral op de godin Durga, een van de negen namen of verschijningsvormen van Parvati, het vrouwelijke aspect. Parvati is de echtgenote van god Shiva. Durga staat voor de oerbron van kracht en is de mysterieuze combinatie van onwetendheid en kennis, verstrikking en verlossing, vernietiging en schepping.

Ze vernietigt onze onwetendheid zodat wijsheid en spiritualiteit in ons kunnen ontwaken. Ze vernietigt duisternis om licht te creëren. Door haar te vereren worden onze slechte eigenschappen weggenomen en kunnen we onze zintuigen overstijgen door als het ware zaadjes te planten voor vruchtdragende activiteiten.
Het is ook de kracht van vernieuwing en de kracht van schepping. De kracht die in alle schepselen voorkomt, maar zich vooral manifesteert in de vrouwelijke aspect van creatie. Daarom staat de vrouw centraal tijdens Navratri.

Twee keer per jaar wordt het feest gevierd. Het is een beleving van de verering van de oerkracht, van de goddelijke steun die het gezin nodig heeft om in gezondheid en voorspoed te leven. Navratri is op 16 oktober begonnen en eindigt op 24 oktober.

In haar boodschap in verband met Navratri zegt de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) dat zij gedurende deze periode samen met de devoten zal bidden voor wijsheid, kracht en gezondheid. Zij wenst een ieder die Navratri viert, veel spirituele kracht, zegen, reinheid en bescherming van de Almachtige toe. “Moge het gebed en de zegeningen van de Navratri u verheffen tot een beter mens”, zegt VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May