Armoedebestrijding blijft kern VN-ontwikkelingsagenda
17 Oct 2012, 10:00
foto
Ondanks grote vooruitgang bij de armoedebestrijding, lijdt 1 op de 7 mensen nog steeds honger in de wereld. (Foto: VN)


Onstuitbare armoede, die veel te lang woekert, is gekoppeld aan sociale onrust en vormt bedreigingen voor vrede en veiligheid. Laat ons op de Internationale dag investeren in onze gemeenschappelijke toekomst door mensen uit de armoede te helpen, zodat zij op hun beurt kunnen helpen om onze wereld te transformeren. Zo luidt de boodschap van secretaris-generaal Ban Ki-Moon bij de herdenking van de Internationale dag voor de uitbanning van armoede, vandaag 17 oktober.

Het thema voor dit jaar is het beëindigen van het extreme armoedegeweld: het bevorderen van empowerment en het aanwakkeren van vrede. De Internationale Dag voor de uitbanning van de armoede wordt sinds 1993 herdacht. Op deze dag wordt stilgestaan bij de noodzaak om armoede en ellende in alle landen uit te roeien. Armoedebestrijding blijft de kern van de VN-ontwikkelingsagenda.

“Het is makkelijk om armoede aan de kaak te stellen, maar moeilijker om haar te bestrijden. Mensen die lijden aan honger, armoede en vernedering hebben meer nodig dan sympathieke woorden; ze hebben concrete ondersteuning nodig.” Ban Ki-Moon wijst er op dat de Internationale dag voor de uitbanning van armoede dit jaar wordt herdacht in een tijd van economische bezuinigingen in veel landen. “En terwijl de overheden worstelen hun begrotingen sluitend te maken, wordt de financiering voor armoedebestrijding bedreigd.” De VN-topman benadrukt dat dit juist de tijd is om de armen te voorzien van toegang tot sociale diensten, inkomenszekerheid, fatsoenlijk werk en sociale bescherming. “Alleen dan kunnen we sterkere en welvarendere samenlevingen opbouwen – niet door het balanceren van budgetten ten koste van de armen.”

De Millennium Development Goals (MDG's) hebben aangespoord tot wereldwijde actie waarbij grote vooruitgang is geboekt. De extreme armoede is met de helft teruggebracht en is de genderongelijkheid bij het basisonderwijs weggewerkt – nu gaan evenveel meisjes als jongens naar de basisschool. Veel meer gemeenschappen hebben toegang tot schoon drinkwater en zijn miljoenen levens gered dankzij investeringen in gezondheid, somt Ban Ki-Moon de successen op. Er gaan nu meer dan 39 miljoen kinderen meer naar de basisschool dan tien jaar geleden. In dezelfde periode hebben 89% meer mensen toegang tot schoon water.

Periode na 2015
“Deze aanwinsten zijn een belangrijke stap vooruit in de richting van een meer rechtvaardige, welvarende en duurzame wereld.” Maar, haast hij zich te zeggen,“ meer dan een miljard mensen leven nog steeds in armoede en wordt hen het recht op voedsel, onderwijs en gezondheidszorg ontzegd. We moeten hen in staat stellen om ons te helpen duurzame oplossingen te vinden. We moeten alles eraan doen om ervoor te zorgen dat alle landen de MDG's in 2015 bereiken.”

Op de VN-conferentie over duurzame ontwikkeling in juni van dit jaar, hebben leiders uit de hele wereld verklaard dat de uitroeiing van armoede "de grootste mondiale uitdaging voor de wereld van vandaag" is. De VN is nu bezig met het VN-ontwikkelingsraamwerk voor de periode na 2015. Het nieuw document is gebaseerd op de MDG’s waarbij de VN geconfronteerd wordt met hardnekkige ongelijkheden en nieuwe uitdagingen voor mensen en de planeet. “Ons doel is om een gedurfde en ambitieus kader te produceren dat transformationele veranderingen kan bevorderen in het voordeel van mensen nu en voor de komende generaties.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May