Suriname wil hoge posities bij IMF, Wereldbank en IDB
17 Oct 2012, 08:00
foto
Gilmore Hoefdraad, governor van de CBvS


Suriname zal in de komende jaren hoge posities bekleden bij de internationale instituten zoals het Internationale Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. Bij het IMF heeft Suriname nu al sinds de afgelopen twee jaar een positie bij de executive director om adviezen en informatie te geven over Suriname.

Eerst heeft William Orie en nu mag Carel Ekhorst, beiden werkzaam op de Centrale Bank van Suriname (CBvS), deze positie bekleden. De volgende persoon die Suriname zal vertegenwoordiger in deze positie is Harry Dorini, ook werkzaam bij de CBvS.

Te lang geïsoleerd
Volgens governor Gilmore Hoefdraad zijn deze posities steeds ter beschikking gesteld aan de landen, die lid zijn van de internationale instelling, maar heeft Suriname vrijwel nooit geparticipeerd. Hierdoor hebben anderen de posten ingenomen. Hoefdraad zegt in gesprek met Starnieuws dat er een groot belang bij zit dat Suriname deze posities bekleedt. “Wanneer op dat niveau onderhandeld wordt en adviezen worden gegeven is het nodig dat we als land persoonlijk vertegenwoordigd zijn”, zegt hij.

De governor wijst er evenwel op dat de posities niet automatisch open staan, maar dat de landen de noodzaak daarvan moeten aantonen en er hard voor moeten werken. “Ik kan niet genoeg benadrukken dat in deze wereld wij onze mensen overal moeten zien te krijgen om ons te vertegenwoordigen. We zijn de afgelopen jaren te lang geïsoleerd geweest van deze belangrijke instituten”, stelt Hoefdraad.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May