Cuba versoepelt buitenlandse migratiewetten
17 Oct 2012, 03:00
foto
Cubanen die naar het buitenland willen reizen moeten door een langdurig en kostbaar proces om een speciale vergunning te krijgen.


Cubanen kunnen vanaf begin volgend jaar makkelijker reizen naar het buitenland. De overheid heeft aangekondigd dat de speciale vergunning die haar onderdanen moeten aanvragen om naar het buitenland te reizen, wordt afgeschaft.

Volgens Cubaanse staatsmedia gaat de nieuwe regeling in op 14 januari 2013 en zal het de migratiewetten bijstellen aan de huidige en toekomstige omstandigheden. Cubanen moeten tot dan nog door het langdurig en kostbaar proces om een speciale reisvergunning te krijgen. De vergunning wordt vaak geweigerd aan dissidenten.

De nieuwe regeling is de laatste in een reeks van hervormingen onder president Raul Castro. Cubanen die een permanente verblijfsvergunning voor het eiland hebben, zullen ook worden toegestaan om voor maximaal 24 maanden – in plaats van de huidige elf - in het buitenland te verblijven zonder dat ze terug hoeven te keren om hun papieren te vernieuwen.

Officiële erkenning
De meeste Cubanen haten de speciale reisvergunning en wordt de hervorming zoals was verwacht op grote schaal toegejuicht. Cuba zag eerder mensen die probeerden om het land te verlaten als verraders of vijanden van de revolutie, maar de officiële erkenning groeit dat veel Cubanen het land willen verlaten om economische redenen en dat het land kan profiteren van de liquide middelen en kennis die ze met zich mee terugbrengen.

Bij het verlaten van het land hebben Cubanen voortaan alleen een geldig paspoort en een visum nodig. Echter pleit de nieuwe wet nog steeds voor de noodzaak om Cuba’s “menselijk kapitaal” te beschermen, dus zullen hooggekwalificeerde professionals zoals artsen extra obstakels moeten overbruggen om toch te kunnen reizen.

Critici van de regering zullen waarschijnlijk ook andere problemen ervaren, zoals het weigeren van het vernieuwen van het paspoort met als “redenen van algemeen belang, zoals omschreven door de autoriteiten".

De reisbeperkingen hebben honderdduizenden Cubanen in de afgelopen decennia er niet van weerhouden illegaal te emigreren. Velen van hen wonen in de Verenigde Staten en vormen een sterk anti-Havana diaspora. De Amerikaanse autoriteiten verlenen een ieder die uit Cuba komt automatisch verblijf.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May