Oneerlijkheid kiesregeling internationaal aanvechten
27 May 2010, 14:35
foto


De Basispartij voor Vooruitgang en Democratie (BVD) en Democratie in Ontwikkeling en Eenheid (DOE) vinden dat de oneerlijkheid van de kiesregeling in strijd is met het gelijkheidsbeginsel van de grondwet. De kiesregeling heeft volgens hen een oneerlijke verdeling van zetels, waardoor veel kiezers worden gediscrimineerd vinden Marijke Djwalapersad (BVD) en Carl Breeveld (DOE).

Djwalapersad vindt dat kiezers mogelijkheden moeten bekijken om een rechtszaak aan te spannen bij het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) moet bij deze zaak worden betrokken. “Er wordt te lang en vaak alleen net voor de verkiezingen hierover geklaagd. We moeten nu een commissie samenstellen die deze kiesregeling maakt tot een evenredig stelsel waar elke stem hetzelfde gewicht heeft.

Djwalapersad beklaagt zich over dat de BVD en DOE eigenlijk groter zijn dan de A-Combinatie als het gaat om het aantal mensen dat voor deze drie partijen heeft gestemd. Landelijk kreeg A-C 11.124 stemmen, BVD 11.984 en DOE 12.154 stemmen (zie tabel). Toch gaat A-C met 7 zetels naar huis, DOE krijgt 1 terwijl de BVD geen enkele zetel binnenhaalt. “Zijn onze kiezers dan geen mensen die vertegenwoordigd mogen worden”, klaagt Djwalapersad. Volgens haar heeft de kiesregeling de BVD de das omgedaan bij de verkiezingen.

De Volks Alliantie kreeg landelijk 30.852 stemmen en is de derde grote combinatie in het land. “En wij hebben 6 zetels terwijl we bijna drie keer zo groot zijn als A-Combinatie”, zegt Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur. Ook hij vindt dat het kiesstelstel aangepakt moet worden. Somohardjo zegt dat rekening gehouden moet worden met het aantal stemmen dat de verschillende partijen hebben gehaald.

Breeveld zegt dat het districtenstelsel, zoals de kiesregeling nu is gemaakt is, meet een ander doel. “Om de ontwikkeling van de districten te stimuleren, is het makkelijk gemaakt om in sommige voor minder stemmen een zetel te behalen. Maar het is juist die ontwikkeling die is achtergebleven en heeft een urbanisatie naar de hoofdplaats plaatsgevonden. Nu zijn het heel dure zetels geworden”, vindt Breeveld. Hij én Djwalapersad benadrukken dat de kiesregeling in strijd is met de grondwet en dat nu absoluut iets aan moet worden gedaan.

De Nationale Unie van Paul van Leeuwaarde roept vanaf 1987 dat het kiesstelsel en de kiesregeling in strijd zijn met de grondwet. Hij deed deze keer mee met de verkiezingen om stemmen te vergaren om via de Nationale Assemblee de wettelijke regelingen aan te passen, maar werd niet gekozen. “Ik ben blij dat anderen zich nu ook nadrukkelijk uitspreken en zich sterk willen maken om verandering te brengen dit discriminatoir systeem. Ik ben bereid om mee te helpen, gekozen of niet”, aldus Van Leeuwaarde.

(bron tabel: ministerie van Binnenlandse Zaken - voorlopige uitslagen)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May