Aankomst Farc-delegatie Noorwegen vertraagd
16 Oct 2012, 04:00
foto
De Farc-rebellen in Colombia.


Colombiaanse regering onderhandelaars en marxistische rebellen hebben hun vertrek uitgesteld voor de vredesbesprekingen in Noorwegen. Ze denken echter nog op tijd te zijn voor hun geplande onderhandeling op woensdag.

De vredesonderhandelingen moeten een eind brengen aan bijna een halve eeuw van conflicten. De Colombiaanse functionarissen werden in het weekend verwacht in Noorwegen. Maar volgens een woordvoerster van de Noorse regering zullen zij als gevolg van “logistieke problemen’ niet voor dinsdag arriveren.

Het blijft onduidelijk wanneer de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC) zullen aankomen. De partijen zijn overeengekomen om de gesprekken in de eerste twee weken van oktober beginnen, maar ze hadden die al een keer uitgesteld om de details voor de discussies glad te strijken. Tijdens de onderhandelingen geldt het principe “niets is overeengekomen tot alles is afgesproken."

Arrestatiebevelen
FARC-leider Timoleon Jimenez zei aan de media in Colombia, dat er sprake was van logistieke vertragingen om Ivan Marquez, een lid van het zevenkoppige secretariaat en FARC-onderhandelaar, naar Cuba te krijgen. Ook waren er andere kwesties over arrestatiebevelen.

"Volgens de voorbereide planning voor het ophalen, was onze kameraads groep de laatste. Om veiligheidsredenen begeven onze mensen zich niet naar het terrein tot de tijd en datum voor het ophalen wordt bevestigd," zei Jimenez, ook bekend als Timochenko. Hij zei dat de vertragingen ook te maken hadden met het opheffen van internationale arrestatiebevelen voor sommige FARC -afgevaardigden.

Timochenko, die de leiding nam van de FARC nadat de vorige leider in 2011 werd gedood door Colombiaanse troepen, zei niet of Marquez nog naar Cuba ging, noch wanneer de FARC-delegatie werd verwacht in Noorwegen, maar herhaalde de belofte van de rebellen.

"We komen in Oslo of waar de voorgesprekken worden gevoerd," zei hij. De verzoeningstafel van de Colombianen is een realiteit, voegde hij eraan toe “de gewenste ruimte om de weg van vrede en sociale rechtvaardigheid te betreden, is open.”

Noorwegen heeft jaren als onderhandelaar opgetreden tussen beide partijen. Het ministerie van Buitenlandse zaken weigerde de vertraging te bespreken en zei dat beide partijen nog steeds van plan zijn om een persconferentie op woensdag, hun enige publieke optreden, bij te wonen.

Noorwegen en Cuba zijn overeengekomen om op te treden als borg, terwijl Venezuela en Chili het gesprek zouden 'begeleiden'.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May