Haïtianen protesteren tegen president Martelly
15 Oct 2012, 12:00
foto
Demonstranten zeggen dat Martelly het geld van het publiek verspilt aan onnodige buitenlandse reizen. (Foto:AP)


Honderden mensen in Haïti protesteren tegen de hoge kosten voor levensonderhoud en roepen op tot het aftreden van president Michel Martelly. In een mars door de hoofdstad Port-au-Prince, hebben aanhangers van de oppositie en andere demonstranten de president beschuldigd van corruptie.

Volgens de protesterenden heeft Martelly gefaald om zijn beloften om de armoede te verlichten, na te komen. Martelly heeft bij zijn aantreden vorig jaar een nieuwe start voor Haïti in het vooruitzicht gesteld, nadat het land in 2010 was verwoest door een aardbeving.

Haïti - dat het Caribische eiland Hispaniola deelt met de Dominicaanse Republiek - is één van de armste landen van het westelijk halfrond. President Martelly kwam in mei 2011 aan de macht, nadat 68% van de stemgerechtigden voor hem hadden gekozen.

De voormalige popster heeft gezworen om de kloof tussen het tragische verleden van Haïti te overbruggen met de aspiraties van een nieuwe generatie. Maar betogers van de oppositie zeggen dat hij het geld van het publiek verspilt aan luxe auto's en internationale reizen. “Martelly is bezig de schaarse middelen van het land te verspillen", zegt Edner Rosier, één van de organisatoren van het protest.

Cholera-epidemie
Martelly’s regering had ook beloofd om het schoolgeld te betalen, een maatregel die de armsten in het land zou hebben geholpen, zegt de oppositie. We zijn bezig het probleem van de hoge kosten voor levensonderhoud aan te pakken, zegt de regering van Martelly.

Een commissie is vorige maand opgericht om maatregelen uit te werken om de kosten van voedsel en andere benodigdheden te beteugelen. De oppositie zegt dat zij voor de komende dagen andere demonstraties heeft gepland in Haïti. Intussen heeft de Verenigde Naties vrijdag het mandaat van de vredesmacht in het land verlengd, maar heeft geknipt in de grootte.

De vredesmacht werd enorm impopulair na een uitbraak van cholera, die de Haïtianen toeschreven aan buitenlandse vredestroepen. De epidemie heeft meer dan 7.000 mensen gedood in het Caribische land.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May