Leoni Katidjo van OS Alkmaar wint kinderspeurtocht
14 Oct 2012, 23:00
foto
Op de voorgrond Leoni Katidjo en daarachter leerkracht Soerjani Mingoen van OS Alkmaar. (Foto: Edward Troon)


Zesdeklasser Leoni Katidjo van de Openbare School Alkmaar heeft de kinderspeurtocht op de Open Monumentendag zondag gewonnen. Dit evenement is georganiseerd door Stichting Stadsherstel Paramaribo samen met Stichting Gebouwd Erfgoed Suriname en Stichting Openluchtmuseum Fort Nieuw Amsterdam. Leoni zegt “een beetje goed in geschiedenis”, te zijn en moet het succes nog verwerken.

Soerjani Mingoen leerkracht van de zesde klas OS Alkmaar is heel blij met de prestatie van Leoni en vindt dat de organisatoren dit evenement moeten continueren. Mingoen zegt aan Starnieuws “dat het niet zomaar wandelen is. Het gaat meer om een stukje geschiedenis op straat”. De leerkracht legt uit dat de leerlingen in de klas onderwijs volgen, maar dat het goed is om hen ook naar buiten te brengen. “In dit geval gaat het om monumentale gebouwen, waarvan bepaalde zijn opgenomen in het boek ‘Wij en ons verleden’, een belangrijk boek voor de toets van de zesde klas.”

Leerrijke dag
De leerlingen Charity, Clyman en Sefirino hebben van de speurtocht genoten en veel geleerd. Charity wil meer van deze ‘Leuke uitstapjes’ met de klas doen. Clyman vertelt dat hij nog nooit deze gebouwen heeft gezien en Sefirino vindt alles heel mooi, “maar lopen in de zon is niet leuk”.

Mingoen merkt op dat het voor een leerkracht lastig is om op zondag te werken, maar dat het gaat om districtskinderen. “Ik vind het bijzonder prettig, omdat sommige ouders geen tijd hebben om deze dingen met de kinderen te doen. De leerlingen hebben de binnenkant van de synagoge, de kathedraal en het Waagbouw gezien. Ze leren een andere omgeving kennen en dat kunnen ze niet makkelijk doen met hun ouders.” Zij benadrukt dat het voor de leerkrachten natuurlijk ook leerrijk is. “Bepaalde dingen heb ik vandaag ook voor het eerst gezien als leerkracht. Ik ben voor het eerst in de Oranjetuin geweest en heb het graf van gouverneur Frederici gezien en dat ik de synagoge mag betreden om de heilige plek te zien, is ook zeer bijzonder voor mij geweest.”

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May