Monetaire delegatie brengt goed nieuws uit Tokyo
15 Oct 2012, 10:30
foto
Bankpresident Gilmore Hoefdraad heeft een succesvolle reis gehad in Tokyo, Japan.


De Surinaamse monetaire delegatie brengt goed nieuws voor de regering uit Tokyo, Japan. President Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname die de delegatie leidde, wil niet in details treden over het goede nieuws. Hij moet deze eerst goed doorpraten met de regering, zegt hij aan Starnieuws op de voorlaatste dag van de jaarvergadering van het Internationaal Monetaire Fonds (IMF) en de Wereldbank.

De delegatie heeft goede multilaterale en bilaterale gesprekken gevoerd met financieringsinstituten, landen en potentiële investeerders. De gesprekken hebben alles te maken met het voornemen van de regering om te zoeken naar leningen om haar begrotingstekort aan te vullen en investeerders aan te trekken die van grote waarde kunnen zijn voor de Surinaamse economie. “Het ziet er goed uit. Als we deze gesprekken kunnen omzetten in goede deals dan kunnen we geplande projecten op de begroting zoals infrastructuur, en langdurige sociale vraagstukken uitvoeren”, zegt Hoefdraad.

Er zijn gesprekken geweest met onder andere de Islamitische ontwikkelingsbank, de Wereldbank en de Inter-Amerikaanse ontwikkelingsbank. Andere bilaterale gesprekken hebben plaatsgevonden met investeerders die belangstelling hebben in groeiende economieën. Naast de wereldeconomische vraagstukken waarvoor de jaarvergadering in Tokyo is gehouden, hebben de meer dan 150 landen, financieringsinstituten en investeerders gebruik gemaakt om met elkaar te onderhandelen.

Hoefdraad benadrukt, rekening houdend met enige kritiek vanuit de oppositie, dat er niet geleend wordt om het lenen, maar om doelen na te streven en resultaten neer te zetten. “Onze strategie is dan ook daar waar de begroting geen ruimte voor heeft leningen te sluiten. Met goed management moeten we de geplande leningen goed kunnen doorkomen. Als je leent, moet je natuurlijk ook ervoor zorgen dat je een goede terugbetaalcapaciteit hebt. Maar leningen zullen we moeten aangaan, omdat je als land in ontwikkeling niet de capaciteit hebt om het zelf te doen”, stelt de bankpresident.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May