Gedachtegoed Kruisland zal dankbaar worden geraadpleegd
14 Oct 2012, 02:00
foto


Alle superlatieven werden erbij gehaald om uit te leggen wat de betekenis van de jurist Freddy Kruisland is voor de rechtsstaat Suriname. Hij heeft zich meer dan vijftig jaar dag en nacht toegelegd op de rechtswetenschap. Kruisland is een rasechte nationalist geweest, die niet langer dan twee weken buiten Suriname kon vertoeven. Hij heeft ook aan de Universiteit van Suriname gestudeerd en heeft geweigerd om zich door buitenlandse artsen te laten behandelen tijdens zijn ziekte.


De uitvaart was zaterdagmiddag, waarna Kruisland in besloten kring werd gecremeerd. Procureur-generaal Soebhas Punwasi opende de rij der sprekers door aan te geven dat de jurist ook zijn stempel bij het Openbaar Ministerie heeft gedrukt tijdens zijn carrière. Hij heeft met veel moed en doorzetting grote strafzaken geleid. Veel collega's heeft hij bijgestaan met raad en daad. Deze ervaring deelden de voorzitter van de Surinaamse Juristen Vereniging, Carlo Jadnanansingh, Hans Lim A Po jr van Advocatenkantoor Lim A Po, waar Kruisland senior partner was en de deken van de Orde van Advocaten, Stanley Marica en Stephen Smit, directeur van Assuria, cliënt van de jurist. Diverse sprekers wezen op het enorme nalatenschap van Kruisland waar dankbaar gebruik van zal worden gemaakt.

Onbaatzuchtige steun
Betty Goede van de Organisatie van Gerechtigheid en Vrede en Rani Sohansingh, die namens de nabestaanden van de 8 decembermoorden spraken, wezen op de onbaatzuchtige ondersteuning die zij sinds 2000 hebben gekregen. Beiden merkten op hoe moeizaam het proces was tot eindelijk op 30 november 2007 de vervolging begon van de 8 decembermoorden. Er is veel gedaan om het proces te verstoren door de hoofdverdachte die ook de spot dreef met de Krijgsraad.

Sohansingh merkte op dat Kruisland de voorvechter en de leidsman was van de nabestaanden. Toen de amnestiewet werd aangenomen om de 8 decembermoorden straffeloos te maken, heeft de jurist de gemoederen weer tot bedaren gebracht. Hoewel hij ziek was, is onder zijn leiding een verzoekschrift gestuurd naar de Krijgsraad, waarbij gesteld is dat op basis van de mensenrechtenconventie van de Organisatie van Amerikaanse Staten de berechting voortgezet moet worden. Sohansingh stelde dat de tijden donker zijn maar dat "Mr. Kruisland de weg heeft gewezen" en zijn werk zal worden voortgezet.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May