Europese Unie krijgt Nobelprijs voor de Vrede
12 Oct 2012, 10:00
foto


De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar toegekend aan de Europese Unie (EU) voor zes decennia werk in het bevorderen van de vrede in Europa. De Nobelcommissie zei dat de EU had geholpen om Europa "van een continent van oorlog tot een continent van vrede" te transformeren.

De prijs komt op een moment dat de EU wordt geconfronteerd met de grootste crisis van haar geschiedenis, met recessie en sociale onrust die veel van haar lidstaten doet wankelen. De laatste organisatie die de award kreeg, was Artsen zonder Grenzen, in 1999.

Bij de aankondiging van de winnaar, erkende president Thorbjoern Jagland van het Nobelcomité de huidige financiële problemen van de EU en de sociale onrust. Maar, zei hij, de commissie wilde zich concentreren op het werk van de organisatie gedurende zestig jaar op het gebied van de vooruitgang van 'vrede en verzoening, democratie en mensenrechten ".

Jagland wees op het werk van de EU bij het bewerkstelligen van de verzoening tussen Frankrijk en Duitsland in de decennia na de Tweede Wereldoorlog. Hij prees de organisatie voor het opnemen van Spanje, Portugal en Griekenland nadat hun autoritaire regimes in de jaren 1970 waren ingestort. Het verzoeningswerk van de EU richt zich nu op de Balkanlanden, zei hij en wees erop dat Kroatië op het punt stond het lidmaatschap te aanvaarden.

Controverse
In een eerste reactie op de onderscheiding zei de voorzitter van de Europese Commissie, Jose Manuel Barroso: “Het is een grote eer voor de totale EU, alle 500 miljoen burgers, om met de Nobelprijs voor de Vrede 2012 bekroond te worden."

Matthew Price, BBC-Europa correspondent, zegt dat de prestaties van de EU duidelijk zijn, maar dat de commissie voor een vreemde tijd heeft gekozen om deze voor het voetlicht te plaatsen. De crisis van de eurozone maakt dat de EU verdeelder en kwetsbaarder lijkt dan zij was in tientallen jaren, zegt hij.

Het Nobelcomité is zelden teruggeschrokken van de controverse over de keuze van de winnaar. De Amerikaanse president Barack Obama won de prijs in 2009, ondanks hij leiding gaf aan een land dat op dat moment twee afzonderlijke oorlogen voerde. In 2010 leidde de keuze van de gedetineerde Chinese dissident Liu Xiaobo tot grote woede in China, die een officiële klacht stuurde naar Noorwegen.

De Nobelprijswinnaar voor de Literatuur van dit jaar, de Chinese schrijver Mo Yan, zei vanmorgen dat hij hoopte dat Liu zo snel mogelijk zou worden bevrijd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May