Berekening hoeveelheid broeikasgassen mogelijk
12 Oct 2012, 19:00
foto
Trainer Johannes Broetz, deskundige op het gebied van broeikasgasinventarisaties.


Deskundigen op het gebied van bosbouw, landbouw, bodem, veeteelt, geografische informatiesystemen/mapping, management en archiveren, zijn getraind in het gebruik van speciale software voor het nauwkeurig nagaan van de hoeveelheid uitstoot van broeikasgassen in de landbouw en bosbouw. De training is georganiseerd door het ministerie van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) in verband met het Clean Development Mechanism en stond in het teken van de verandering van het klimaat.

Suriname is lid van de Coalition for Rainforest Nations, dat als doel heeft de opbouw van de individuele capaciteit van ontwikkelingslanden zoals Suriname te versterken. Hierdoor kan er onderzoek gedaan worden naar de hoeveelheid broeikasgassen die door onder meer landbouw -en bosbouwactiviteiten wordt uitgestoten en in het milieu terechtkomt. De trainer Johannes Broetz is een deskundige op het gebied van broeikasgasinventarisaties, meldt de voorlichtingsdienst van ATM.

Financiële compensatie
Een van de peilers van het Klimaatverdrag is het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen in de atmosfeer. Deze uitstoot veroorzaakt verwarming van het klimaat en kan worden tegen gegaan door te stoppen met ontbossing en bosdegradatie, dus door het behoud van de bossen.

Het REDD+ Mechanisme houdt voor Suriname in dat voor het behoud van zijn bossen, financiële compensatie verkregen kan worden van ontwikkelde landen. Om in aanmerking te komen voor financiën zal Suriname moeten beschikken over accurate cijfers over de grootte van de uitstoot van broeikasgassen, geeft Voorlichting ATM aan.

Accurate cijfers
De speciale software waarin de deelnemers zijn getraind, zal Suriname in staat stellen om deze accurate cijfers te presenteren. Deze software die ALU wordt genoemd, geeft een nauwkeurig overzicht van data in de bosbouw- en landbouwsector. Hierdoor kan er beter worden nagegaan waar er ondersteuning nodig is vanuit het REDD+ mechanisme.

De deelnemers aan de training werken bij de ministeries van RGB, LVV, ATM en de instanties SBB, Celos en Adekus.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May