Toyota roept 7,4 miljoen auto’s terug
11 Oct 2012, 05:00
foto


’s Werelds best verkochte autobedrijf Toyota roept wereldwijd meer dan zeven miljoen auto’s terug waaronder een aantal modellen van Yaris, Corola en Camry om defecte raam schakelaars.

Aangezien het gaat om modellen van 2005 tot 2010, is het hoogstwaarschijnlijk dat er ook voertuigen van deze categorie in Suriname rondrijden. Op de Surinaamse wegen zijn de meeste auto’s van het merk Toyota.

De terugroeping beïnvloedt 1,4 miljoen auto's in Europa, 138.000 in het Verenigd Koninkrijk, 2,5 miljoen in de VS en 1,4 miljoen in China. Het is de grootste terugroepactie sinds Ford in 1996 acht miljoen auto's had teruggeroepen.

Modellen 2005 tot 2010
Toyota zegt dat er geen meldingen waren van ongevallen, letsel of overlijden als gevolg van het raam probleem. Het bedrijf roept ook zo’n 460.000 voertuigen in Japan, 650.000 in Australië en Azië, evenals honderdduizenden in het Midden-Oosten terug. Ook uit Canada en andere kleine markten over de hele wereld, worden de bedoelde modellen teruggeroepen.

Het aantal voertuigen dat wordt teruggeroepen is ongeveer hetzelfde als de totale verkoop van zijn laatste boekjaar. De autofabrikant zei niet hoeveel de terugroepactie zou kosten.

Het gaat om bepaalde modellen van de Yaris, Vios, Corolla, Matrix, Auris, Camry, RAV4, Highlander, Tundra, Sequoia, xB en xD geproduceerd tussen 2005 en 2010. De autobedrijven zullen eigenaren van de betreffende modellen vragen hun voertuigen voor controle te brengen, zodat ze kunnen worden gecheckt op het probleem. Volgens Toyota duurt het 40 minuten om de schakelaar te herstellen.

Smelten niet branden
Steve Settle, directeur van Toyota klantenservice, heeft zijn excuses aangeboden aan klanten voor de angst die het probleem had veroorzaakt. Hij stelde hen gerust dat de tests hadden uitgewezen dat er weinig gevaar was. “Waar we over praten is de schakelaar op de deur van de bestuurder en er is een zeer, zeer kleine kans dat er sprake zou kunnen zijn van smelten in de schakelaar”, zei hij. “Maar er zijn een aantal auto-agentschappen over de hele wereld die smelten interpreteren als branden. We hebben geen bewijs van brand en de testen die onze ingenieurs hebben uitgevoerd op dit probleem, hebben geen brandgevaar uitgewezen.”

Toyota’s reputatie kreeg in 2009 een deuk, toen hij twaalf miljoen voertuigen moest terugroepen, boetes moest betalen aan Amerikaanse toezichthouders en zich moest verontschuldigen voor het ongerief. De terugroepactie volgde op problemen met het gaspedaal in voertuigen, die mogelijkerwijs konden komen vast te zitten onder de vloermatten.

De autofabrikant heeft enorme productie problemen overwonnen als gevolg van de tsunami in maart 2011. Hij heeft zijn positie als 's werelds grootste verkochte autobedrijf herwonnen.

Toyota zag echter onlangs zijn omzet in China dalen als gevolg van het territoriaal geschil tussen Japan en China. De laatste verkoopcijfers tonen dat de verkopen van Japanse autofabrikanten in China met bijna de helft zijn afgenomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May