Grensbeheerssysteem moet veiligheid flink opvoeren
10 Oct 2012, 05:00
foto


Het Border Management Systeem (BMS) zal de overheid in staat stellen een betere controle uit te oefenen op alle binnenkomend en uitgaand verkeer op de grensposten. Nationaal en internationaal gesignaleerde criminelen zullen gelijk door de mand vallen, omdat het systeem gekoppeld zal zijn aan een netwerk van databestanden.

Dit zegt de directeur Nationale Veiligheid, overste Melvin Linscheer, aan Starnieuws. Het grensbeheerssysteem wordt medio november in gebruik genomen. Afgelopen week is een team van de interdepartementale commissie naar Ottawa, Canada geweest voor het testen en goedkeuren van de BMS-software. Deze commissie stond onder leiding van de waarnemend directeur van Buitenlandse Zaken, Lucretia Redan, en bestond verder uit functionarissen van het ministerie van Defensie en Justitie & Politie.

Veel mogelijkheden
Linscheer zegt dat alle officiële grensposten voorzien zullen worden van apparatuur die aan elkaar verbonden is. Het is de bedoeling om ook gebruik te maken van biometrische mogelijkheden, zoals vingerafdrukken en later ook van Iris-scan.

Het systeem zal ook gekoppeld worden aan de immigratiedienst, de vreemdelingendienst van het Korps Politie Suriname, de commissie Ordening Goudsector en diverse veiligheidsdiensten. "Dit betekent dat de veiligheid toe zal nemen omdat het gemakkelijker wordt om het binnenkomende en uitgaande verkeer te monitoren", legt Linscheer uit.

Alert reageren
De Vreemdelingendienst zal met het BMS digitaal kunnen volgen wie illegaal in het land vertoeft en zich niet gehouden heeft aan de regels. Er kan trefzekerder worden opgetreden, waardoor mensen niet jarenlang illegaal in het land verblijven. Op basis van de informatie die ingebracht is in het systeem, kunnen alle betrokken diensten alert handelen, stelt de directeur Nationale Veiligheid.

In februari is er een overeenkomst gesloten tussen de republiek Suriname en het Canadese bedrijf de 'Canadian Bank Note'. Dit bedrijf heeft het BMS ontwikkeld voor de officiële grensposten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat binnenkort alle apparatuur en software naar Suriname zullen worden verscheept om geïnstalleerd te worden op de grensposten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May