Lichaam Zetas drugskartel leider gestolen
10 Oct 2012, 03:00
foto
Heriberto Lazcano, leider van de drugskartel Los Zetas.


Het stoffelijke overschot van Heriberto Lazcano, de leider van een Mexicaanse drugskartel, is gestolen. Lazcano is in een vuurgevecht met mariniers gedood. Zijn lichaam zou zijn gestolen door een gewapende bende, zeggen overheidsfunctionarissen.

De Mexicaanse autoriteiten hadden het lijk van Heriberto Lazcano, oprichter van de genadeloze Los Zetas bende, opgeslagen in een uitvaartcentrum in het noorden van het land. De Mexicaanse marine zei dat testen hebben bevestigd dat de gedode man, Lazcano was.

De Zetas drugskartel is berucht voor massamoorden en beheerst de belangrijkste drugshandelsroutes in het noordoosten van Mexico. Lazcano, ook wel bekend als 'de beul', is zondag in een vuurgevecht met mariniers gedood in Progreso, zo’n 125 km ten westen van de Texaanse grens in de staat Coahuila.

Vingerafdrukken komen overeen
De marine nam vingerafdrukken en foto’s van het lichaam voordat het werd overgedragen aan de lokale autoriteiten in Coahuila. Een groep gewapende mannen drong maandagmorgen vroeg het uitvaartcentrum waar lijk was ondergebracht binnen. Ze overvielen het personeel en stalen het lijk, zei procureur-generaal Homero Ramos tijdens een persconferentie vandaag.

Zijn verklaring kwam kort nadat de marine de identiteit van het lichaam als dat van Lazcano, had bevestigd. De marine zei dat de vingerafdrukken overeen kwamen met die op de database. Ook de foto's van het lichaam werden openbaar gemaakt.

Splitsing bende
Lazcano wordt verdacht van betrokkenheid bij honderden moorden, waaronder die van krantenredacteur Francisco Ortiz Franco in 2004. De Verenigde Staten had een beloning van US$ 5 miljoen uitgevaardigd en Mexico een van US$ 2,3 miljoen voor informatie die zou leiden tot de aanhouding van Lazcano.

De Mexicaanse politie denkt dat een recente toename van massamoorden te wijten is aan een splitsing binnen de Zetas kartel. Lazcano zou de leider zijn van een factie, terwijl de andere wordt geleid door Miguel Angel Trevino Morales.
In de bijna zes jaren van het presidentschap van Felipe Calderon, zijn meer dan 50.000 mensen gestorven in geweld dat wordt toegeschreven aan de georganiseerde misdaad.

De marine heeft een voorhoederol in de strijd tegen Mexicaanse drugskartels. Zij gaf maandag aan dat zij de verdachte regionale Zetas-leider Salvador Alfonso Martinez Escobedo had gearresteerd. Escobedo zou de spil zijn van de moord op 72 migranten in het noorden van de staat Tamaulipas in 2010. Volgens de autoriteiten werkt Escobedo voor Trevino Morales.

Morales, die bekend staat als Z40, heeft een gelijkwaardige reputatie als Lazcano, maar zou evenwel genadelozer zijn dan de nu gedode Zetas-leider. Morales blijft vooralsnog op vrije voeten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May