IMF somber over wereldeconomie op jaarvergadering
09 Oct 2012, 00:00
foto
Minister Adelien Wijnerman van Financiën.


Minister Adelien Wijnerman van Financiën en governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, wonen de jaarvergadering van het Internationale Monetair Fonds (IMF) bij in Japan. Wijnerman zegt aan Starnieuws dat de landen verslag zullen doen van de ontwikkeling van hun monetaire positie. IMF heeft in Tokyo een somber beeld geschetst van de wereldeconomie door de crisis in Europa en financiële problemen in de Verenigde Staten. De groei van de wereldeconomie is naar beneden bijgesteld van 3.5% naar 3.3% voor dit jaar.

Op deze jaarvergadering worden verwachtingen uitgesproken en prognoses gemaakt van hoe de wereldeconomie zich de komende periode zal bewegen. Er wordt ook een bijeenkomst gehouden van de raad van bestuur van het IMF en de ministers van financiën. Daar zal IMF-voorzitter Christine Lagarde het woord zal voeren.

Bilaterale gesprekken
Behalve de governor en de ministers van financiën wonen diverse financiële experts uit de lidlanden de vergadering bij. Naast de jaarvergadering van het IMF worden ook conferenties gehouden voor de delegaties. Er zijn ruim 30.000 participanten aan de activiteiten van het IMF deze week in Tokyo. Diverse landen grijpen deze gelegenheid aan om ook bilaterale gesprekken te voeren. “We bespreken met elkaar onze eigen economieën, onze zwakke en sterke kanten en praten verder met privé organisaties zoals de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank en de Wereldbank”, zegt Wijnerman. Volgens haar zijn dat goede momenten om met elkaar te onderhandelen en bilaterale gesprekken te voeren.

De minister merkt op dat het IMF het hele jaar door verschillende landen heeft beoordeeld en in rapporten prognoses heeft gemaakt. Wijnerman zegt dat vooral duidelijk is komen vast te staan de afhankelijk positie van Suriname van de wereldmarktprijzen voor grondstoffen. “Die afhankelijkheid moeten we serieus nemen. “We hebben gewoon een importeconomie, naast onze goud en bauxiet industrie die op zich weer afhankelijk zijn van de wereldmarktprijzen”. Volgens Wijnerman bieden de verschillende conferenties deze week voldoende ruimte met anderen hierover te praten.

Participatie belangrijk
De Financiën minister zegt dat hoewel Suriname geen leningen heeft lopen bij het IMF, er wel gelegenheid zal zijn te praten over zaken als de rangschikking van landen met de status ‘middle income countries’, met multilaterale instellingen die ook aanwezig zijn in Japan. Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van een speciale meeting die het IMF zal hebben met landen uit de Caribische regio. Landen met hogere inkomsten komen minder in aanmerking voor fondsen. Hier heeft Suriname ook op de jaarvergadering van de Verenigde Naties zijn bezorgdheid over uitgesproken.

Wijnerman benadrukt, dat het belangrijk is dat Suriname participeert aan deze jaarbijeenkomst van de multilaterale instelling. “Het IMF komt elk jaar naar Suriname. We zijn lid van het IMF en aanwezig zijn is bijna een verplichting om mee te doen met de discussie en samen met de andere lidlanden bij te dragen aan de internationale discussie en eventueel besluiten”, meent Wijnerman.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May