Waterbeheerinstanties treffen voorbereiding inzaai padie
09 Oct 2012, 05:00
foto
Bijeenkomst van betrokkenen die het inzaai seizoen van padie moeten voorbereiden. Links districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh. Aan het hoofd van de tafel Richenell Small van Overliggend Waterschap MCP.


Alle betrokkenen treffen maatregelen om het komende inzaai seizoen van padie vlot te doen verlopen. Hierbij zijn betrokken de waterbeheerinstanties, de ministeries van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Openbare Werken, Regionale Ontwikkeling, districtscommissaris Wedperkash Joeloemsingh en het Overliggend Waterschap MCP.

Uit evaluatie van het afgelopen seizoen blijkt dat de samenwerking met de waterbeheerinstanties vruchten heeft afgeworpen. Dit zegt Richenel Small van OWMCP. De watersituatie was onder controle en beheersbaar en calamiteiten konden voorkomen worden door het gezamenlijke optreden. De inzaaiperiode, die door LVV Regio West wordt vastgesteld, zal spoedig aan de boerengemeenschap officieel kenbaar gemaakt worden. Small verwacht dat Wakaypompen langer in werking gesteld moet worden, omdat de droge periode nog aanhoudt. Dit is mogelijk, indien de overheid de benodigde middelen, voornamelijk brandstof, beschikbaar zal stellen.

Toename inzaai
De primaire leidingen moeten opgeschoond worden, zodat het water voor de rijstarealen efficiënt aangevoerd kan worden. LVV Regio West verwacht een grotere inzaai dit seizoen, omdat veel meer landbouwers met droge grondbewerkingsactiviteiten bezig zijn. Verwacht wordt dat ook het inzaaiareaal van grootlandbouwers zal toenemen. Dit betekent een extra druk op het opgepompte water uit Wakay waardoor betere regulering van de waterverdeling gewenst is, vertelt Small.

Joeloemsingh is bezig de waterschappen in de diverse gebieden te reactiveren. Hiervoor heeft hij al vergevorderde plannen om de commissies te installeren die over de waterschappen zullen gaan in het district. OWMCP is gestart met het vaststellen van een legger in het Corantijnkanaal gebied. Na deze zullen ook de overige delen van het beheersgebied van OWMCP aangepakt worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May