Latour: Dienstplicht echt niet van de baan
07 Oct 2012, 00:00
foto
Minister Lamuré Latour van Defensie


Militaire Dienstplicht is niet van de baan, ook al is er op de begroting geen apart bedrag hiervoor opgebracht. "Dienstplicht maakt deel uit van Defensie en vanuit de reguliere begroting zullen de kosten betaald worden. Wij zouden liever gisteren dan vandaag willen starten, maar de wetgeving moet eerst in orde worden gemaakt", zegt minister Lamuré Latour aan Starnieuws.

De ontwerpwet was al ingediend bij de raad van ministers ter goedkeuring. Latour legt uit dat er nog een probleem is over het oproepen van jongeren die gewetensbezwaren hebben voor wapens. Het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) zou volgens het ontwerp hiervoor verantwoordelijk zijn. Hierover is er nog discussie tussen de departementen.

Dit jaar nog rond
Latour zegt er alles aan te zullen doen dat de wettelijke procedure dit jaar nog in orde komt. Indien de kwestie van 'gewetensbezwaar' niet rond komt met ATM, zal Defensie naar andere mogelijkheden uitkijken. Deze maand wil de minister het ontwerp opnieuw ter goedkeuring aanbieden aan de raad van ministers, want dan zijn de nodige aanpassingen gepleegd.

"Ouders bellen dagelijks op naar Defensie om te vragen wanneer de dienstplicht gaat beginnen", deelt Latour mee. Hij onderkent dat er mensen zijn die bezwaar hebben tegen dienstplicht. Vooral de oppositie is er fel tegen gekant. "Maar de realiteit is anders. Anderen staan te springen om dienstplicht te vervullen. Wij gaan mensen echt niet uit de schoolbanken slepen naar de militaire dienst. Er zijn genoeg mogelijkheden om aan te geven waarom iemand geen dienstplicht kan vervullen", merkt de bewindsman op. Hij zegt dat in een grote behoefte wordt voorzien wanneer deze wet erdoor is.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May