TCT wil nachtbussen inzetten
06 Oct 2012, 06:00
foto


Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) wil het project ‘Nachtbussen’ starten. De bussen van de Particuliere Lijnbushouders Organisatie verlenen hun diensten van vijf uur ’s morgens tot tien uur ’s avonds. Met het project ‘Nachtbussen’ moet het Nationaal Vervoer Bedrijf NV (NVB) zijn diensten aanbieden in de periode hiertussen, van tien uur ’s avonds tot vier uur in de ochtend.

Dit project moet gezien worden in het kader van optimalisering van de dienstverlening aan de samenleving, schrijft TCT in zijn begroting 2013. Er zal worden aangevangen met de trajecten Geyersvlijt en omgeving, 4de Rijweg en omgeving, Lelydorp en omgeving, Paranam en omgeving en Tamanredjo en omgeving. Het departement geeft aan dat door de ontsluiting van woongebieden en nieuwe woonprojecten in de verschillende wijken, de vraag naar openbaar vervoer groot is. “Om de samenleving tegemoet te komen is er gemeend om de diensten/trajecten landelijk waar nodig uit te breiden tegen betaalbare prijzen in het gehele land.”

Om zijn beleidsvoornemen de transportdiensten te optimaliseren heeft het ministerie van TCT SRD. 1.340.000 begroot voor het opzetten van een nieuw pand voor het NVB. Het hoofdkantoor op het Havencomplex moet worden verplaatst naar een andere locatie. Het ministerie beoogt een passagiersterminal met sanitaire gelegenheden aan de Heiligenweg. “De faciliteiten op de overige stations zullen passagiersvriendelijk worden gemaakt.”

Online dienstverlening
Ook is een online dienstregeling opgenomen, waarmee “wordt gewerkt naar efficiency en klantvriendelijkheid binnen NVB, waarbij zowel de passagiers als NVB voordelen zullen putten.” Om het landelijk wegtransport te completeren wordt het zorgvervoer in Paramaribo uitgebreid. In 2005 is gestart met vier rolstoelbussen in eigen beheer, schrijft TCT. “Momenteel zijn er negen bussen in eigen beheer en vijf in huur operationeel. Het materieel is aan vervanging toe.” Via NVB zal het zorgvervoer in verschillende districten worden opgestart en “op maat – groepsvervoer, toeristische uitstapjes, sightseeing etc. - worden aangeboden.”

Om de verdiensten van het NVB te verhogen, ligt het in de bedoeling camera’s te plaatsen in de bussen om de controle te optimaliseren. “Er is een start gemaakt met een pilot van vijftien bussen en naderhand zullen de overige bussen worden voorzien van camera’s. Het ministerie van TCT benadrukt dat ondanks de opbrengsten verkregen uit de diensten van NVB, het noodzakelijk is dat de overheid het bedrijf een subsidie tot een bedrag van SRD 27.550.000 verleend “om het exploitatie tekort te dekken.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May