Curaçao in de ban van verkiezingen
05 Oct 2012, 21:00
foto
De nationale rede van interim-premier Stanley Betrain.


Interim-premier Stanley Betrian heeft in een nationale rede het volk opgeroepen te gaan stemmen op 19 oktober. Hij maakte duidelijk dat het huidige interim-kabinet na de verkiezingen geen politieke ambities heeft en dat Nederland volledig staat achter de interim-regering.

“De interim-regering is volgens alle stappen van het democratische systeem benoemd”, benadrukte Betrian. De rede was te horen en te zien op radio en televisie. Betrian onderstreepte dat er hard gewerkt aan de verbeterpunten van gouverneur Frits Goedgedrag, waar onder meer de financiën en screening onder vallen.

Intussen gonst het van geruchten rondom ex-premier Gerrit Schotte (MFK). Hij zou volgens het Antilliaans Dagblad de demonstranten bij Fòrti betalen en volgens De Telegraaf koopt de ex-premier stemmers om.

Omkoperij
Het Antilliaans Dagblad opent met het bericht dat de MFK-demonstranten die Schotte afgelopen weekend kwamen steunen bij Fòrti, daarvoor zijn betaald. Schotte had zich opgesloten in zijn kantoor, nadat zijn kabinet op 29 september was ontslagen en het interim-kabinet was beëdigd. De ex-premier riep via de ping zijn achterban op om zijn kabinet te komen steunen.

De Telegraaf gaat nog een stapje verder. Volgens de Nederlandse krant zijn er aanwijzingen dat Schotte via het kopen van stemmen ‘opnieuw een enkeltje premierschap probeert te ritselen’. “De geruchten op het Caribische eiland zijn steeds hardnekkiger dat Schottes partij MFK jonge stemmers geld biedt, BlackBerry’s of zelfs laptops als lokkertje gebruikt. Door een foto te tonen van je ingevulde stemkaart zou 350 gulden zijn te verdienen”, schrijft de krant. Het hoofdstembureau neemt de beschuldigingen serieus, maar staat machteloos. “Er bestaat geen wet die het verbiedt om een foto te maken van je stem in het stemhokje”, zegt plaatsvervangend voorzitter van de Kiesraad, Liza Dindial. Schotte was volgens de krant te druk met campagne voeren voor een reactie.

Peiling
Bij de laatste peiling van Fundashon Pro Pueblo loopt de partij van ex-premier Schotte aan kop met vijf zetels. PAR, PAIS en Pueblo Soberano volgen met vier zetels, MAN, PNP, FOL en Partido Democraat moeten het doen met één zetel. De peiling werd onder 1.375 mensen gehouden.

PAR-lid Omayra Leeflang hecht weinig waarde aan peilingen. Ze maakt zich dan ook geen zorgen over de laatste peiling door KEY Research, onderdeel van de University of the Dutch Caribbean, waarin de PAR meer dan gehalveerd is met slechts 16% van de stemmen. Leeflang staat tweede op de lijst van de PAR voor de verkiezingen en wacht de echte peiling op 19 oktober af.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May