Wet 'toezicht geldtransactie' aangenomen, ondanks protest
04 Oct 2012, 22:00
foto


De wet 'toezicht op geldtransactiekantoren' is vanavond rond 21.00 uur met 27 stemmen vóór en zeven tegen (Nieuw Front) aangenomen. De discussie is uitputtend en moeizaam geweest. De regering heeft zeven pagina's tellende correcties aangebracht om De Nationale Assemblee tegemoet te komen op kritieken. Maar volgens het Nieuw Front zijn principiële bezwaren niet weggenomen uit de ontwerpwet.

Waar de meeste kritiek op geleverd is dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) oppermachtig is op basis van deze wet. Het is de bank die vergunningen verstrekt aan bedrijven om als geldwisselkantoor of bank te mogen opereren. Volgens het Nieuw Front komt deze bevoegdheid toe aan de regering, die verantwoording verschuldigd is aan het parlement. Hier hebben Guno Castelen, Asiskumar Gajadien en de Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh tevergeefs op gewezen.

Kunnen niet vervolgd worden
Randjietsingh benadrukte dat de CBvS alle bevoegdheden heeft, het beleid bepaalt en de vergunningen verleent. Maar als er fouten worden gemaakt, dan is de bank, de raad van commissarissen noch het personeel verantwoordelijk. Het Nieuw Front heeft bezwaar tegen artikel 34 van de ontwerpwet. Hierin staat Tenzij bij vonnis van de rechter kwader trouw is vastgesteld, zijn noch de commissarissen, noch de president, noch enige medewerker van de bank aansprakelijk voor schade voortvloeiende uit enig handelen of nalaten bij de uitoefening van taken ingevolge deze wet. Het Nieuw Front benadrukt dat 'kwader trouw' moeilijk te bewijzen is en bovendien is er geen strafmaat in de wet genoemd. De CBvS wordt beschermd door deze wet ten koste van de samenleving.

De voorzitter van de commissie van rapporteurs, Rabin Parmessar, benadrukte dat de regering, in de persoon van minister Adelien Wijnerman van Financiën, het overgrote deel van de voorstellen van het parlement overgenomen heeft. Er zijn meer dan dertig wijzigingen aangebracht in de veertig artikelen. Parmessar merkte ook op dat aanvankelijk in één kantoor niet een geldtransactie en een wisselkantoor mochten worden ondergebracht. Nu is de regering hierin tegemoet gekomen en heeft besloten dat dit wel mogelijk is als er een gescheiden administratie wordt gevoerd. Hij benadrukte dat uiteindelijk een goed product tot stand is gekomen, waarbij rekening moet worden gehouden met de 'moederwet'. Hij merkte op dat het een zeer technische discussie is geworden, maar hij is tevreden met wat er is bereikt. De oppositie blijft erbij dat de samenleving niet beschermd is met deze wet, maar de CBvS er zeer goed van af is gekomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May