Nieuw Front ontstemd over afstoten aandelen Hakrinbank
04 Oct 2012, 18:00
foto
De Nieuw Front-fractie in De Nationale Assemblee.


De Nieuw Front oppositie is boos op de regering die al zou hebben besloten de 51% aandelen van de staat bij de Hakrinbank, af te stoten. Minister Adelien Wijnerman van Financiën zegt aan De Nationale Assemblee dat de regering dit plan in studie heeft maar nog geen concrete actie heeft ondernomen.

Zij geeft ook aan dat het gaat om de Republic Bank van Trinidad & Tobago die geïnteresseerd is in het kopen van de aandelen van de staat. Volgens de oppositie is er helemaal geen sprake van studie, maar zit deze bank al op de stoel van de directie van de Hakrinbank.

Bank is al binnen
Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) die eerder hierover tegenover Starnieuws haar bezorgdheid heeft geuit, zegt over veel meer informatie te beschikken die aangeeft dat de regering het afstoten van de aandelen niet meer in studie heeft, maar dat er afrondende gesprekken worden gevoerd met de Trinidadiaanse bank.

Volgens Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) is de buitenlandse bank zelfs al ingewerkt in de Hakrinbank. Ook zouden er aan het personeel mededelingen zijn gedaan dat de deal vrijwel rond is. “Dan soort studie”, roept Castelen.
De oppositie maakt zich zorgen over deze deal omdat de Republic Bank ook geen goede naam zou hebben.

Naar begrotingsbehandeling
Ronald Venetiaan (Nieuw Front/SPA) zegt te moeten wijzen dat nog voor de financiële crisis in de wereld, Suriname al te maken heeft gehad met een financiële instelling uit Trinidad (kwestie Clico…red.) en dat de problemen enorm zijn geweest en de naweeën daarover er nog steeds zijn.

Op de opmerking van Wijdenbosch dat zij over veel meer informatie beschikt, vindt assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons dat Wijdenbosch die informatie moet doorgeven aan het parlement. Simons vindt dat de deal niet door kan gaan zonder dat het parlement daar goedkeuring aan heeft gegeven. Wijdenbosch zegt er voor op te passen met het aangeven wat de informatie is, omdat zij bang is dat straks onder het mom van gewijzigde beleidsinzichten’ personen bij de Hakrinbank hun baan zullen kwijtraken.

Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh zegt dat president Bouterse eigenlijk al heeft bevestigd dat niet alleen de aandelen van de Hakrinbank, maar ook die van Staatsolie en Telesur verkocht zullen worden. Dit heeft Bouterse gezegd op een persconferentie nadat hij terugkeerde van zijn bezoek aan Equatoriaal-Guinea. Simons bracht een einde aan deze discussie door te zeggen dat deze kwestie tijdens de begrotingsbehandeling, die over een week begint, zeker aan de orde zal komen. Wijnerman bleef erbij dat de regering nog geen besluit heeft genomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May