Geen school in Du Watra door tekort aan leerkrachten
04 Oct 2012, 19:00
foto
Een verlaten schoollokaal in Du Watra.


De dorpsgemeenschap van Du Watra, dichtbij bij Pokigron, heeft ervoor gekozen de kinderen niet naar school te sturen. Dit als protest tegen een tekort aan leerkrachten op de school. Het gaat om een basisschool van de Evangelische Broedergemeente Suriname.

Een bemiddelingspoging van assembleelid Diana Pokie heeft de dorpelingen niet van gedachten doen veranderen. “Ze stellen zich op het standpunt dat zij jaar in jaar uit met slechts 2 tot 3 leerkrachten genoegen moeten nemen. Als ze nu hun kinderen sturen zijn ze bang dat hetzelfde liedje doorgaat”, zegt Pokie aan Starnieuws. De drie leerkrachten moeten werken in gecombineerde klassen van het eerste en het tweede leerjaar, de derde en de vierde klas en de vijfde en de zesde.

Voorwaarden
“Het gaat om meer dan 100 kinderen, maar exacte gegevens ontbreken, omdat er helemaal geen administratie is van deze school”, zegt Pokie. Zij trok gisteren op verzoek van de dorpelingen naar het gebied om zich te oriënteren. De parlementariër zegt begrepen te hebben dat zes nieuwe leerkrachten zich hadden aangemeld voor deze school, maar nadat zij hebben begrepen wat de situatie is, hebben zij bedankt of zijn gewoon niet gekomen.

De ouders hebben nu het standpunt ingenomen dat de school niet open gaat zolang er niet voldoende leerkrachten zijn. Ook eisen zij dat ook andere voorzieningen zoals leermiddelen, in orde zijn.

Geen goede sfeer
Pokie zegt dat er tussen de leerkrachten en de dorpelingen geen goede verstandhouding is. De sfeer is zeer slecht te noemen. De dorpelingen klagen dat de leerkrachten te veel naar Paramaribo trekken, al is het maar als zij een beetje hoofdpijn hebben. De leerkrachten op hun beurt klagen erover dat er nergens medische voorziening of tabletten zijn, er veel criminaliteit is en hun omstandigheden om normaal les te kunnen geven slecht zijn. “Als de basja klaagt worden de leerkrachten boos”, legt Pokie uit.

Pokie zegt de informatie te hebben verzameld en die door te zullen geven aan het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling. Zij en andere parlementariërs hebben de vorige week een gesprek gehad met minister Shirley Sitaldin. “Ik heb er geloof in dat de minister ook deze problemen wil aanpakken, maar in de tussentijd begint de achterstand op te lopen voor deze kinderen”, stelt zij.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May