Farc en Colombiaanse regering om de tafel
04 Oct 2012, 23:00
foto


De Colombiaanse regering en de guerrillabeweging Farc zullen vredesbesprekingen voeren in Oslo, Noorwegen. De gesprekken beginnen op 15 oktober en houden partijen twee dagen later een gezamenlijke persconferentie. Dat hebben de Noorse regering en diplomatieke bronnen vandaag gezegd.

Beide partijen streven ernaar om het 50 jaar durend conflict te beëindigen. De partijen zijn in Havana, met Noorse en andere diplomaten, waar ze werken aan de voorbereiding van de officiële gesprekken.

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos zei vorige week dat hij "voorzichtig optimistisch" was dat zijn regering een vredesakkoord zou bereiken met de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia, de Farc-rebellen.

De rebellengroep werd gevormd in 1964, maar het aantal leden is in de afgelopen jaren gedaald tot ongeveer 8.000. De groep wordt hoofdzakelijk gefinancierd door de cocaïnehandel en afpersing en heeft haar toevlucht genomen tot het aanwerven van kinderen als steun, aangezien haar marxistisch doel is afgezwakt.

Washington en de Europese Unie beschouwen de Farc als een terroristische organisatie. "Het is nu officieel bevestigd door de regering van Colombia en de FARC-EP dat de persconferentie in Oslo is gepland voor 17 oktober 2012," zei de Noorse regering. (Reuters)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May