Staatsraad maakt gehakt van begroting LVV
05 Oct 2012, 00:00
foto


De Staatsraad heeft twaalf kanttekeningen geplaatst in zijn advies over de begroting 2013 van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. “Door het ontbreken van uniformiteit in de begroting is deze moeilijk te lezen”, tikt de Staatsraad het departement op de vingers.

De totale begroting voor het dienstjaar 2013 bedraagt SRD 137.559.000-, voor apparaatkosten is opgebracht SRD 43.337.000,- of te wel 47,6% en voor de beleidsmaatregelen SRD 86.178.000 of te wel 52,4% (deze berekening is niet correct aangezien 52,4% van het totaal begroot bedrag komt op SRD. 94.222.000...red) . Het bedrag bestemt voor Agrarische Ontwikkeling Binnenland bedraagt SRD 1.630.000,- en dat is ongeveer 1% van de totale begroting. De raad vraagt aandacht hiervoor.

Bij het beleidsprogramma ‘Reactivering Waterschappen’ wordt verwezen naar slechts één waterschap, terwijl er meerdere zijn. De Raad vraagt zich af of de overige waterschappen geen verdere ondersteuning genieten. Hij adviseert deze begrotingspost te herzien.

Goed gecoördineerde samenwerking
In de ontwerpbegroting is een bedrag van SRD 4.859.000,- opgebracht voor reactivering van bestaande Waterschappen in het kader van het effectief beheer en onderhoud van de agrarische infrastructuur. Waterschappen vallen onder het beheer van het Ministerie van Regionale Ontwikkeling op welke begroting een bedrag van SRD 2.500.000,- is opgebracht o.a. ook voor reactivering van bestaande Waterschappen. Er is daarbij aangegeven dat Waterschappen nodig zijn voor het ontwikkelen en faciliteren van de agrarische sector. De Staatsraad beveelt aan om een goed gecoördineerde samenwerking te bewerkstelligen tussen beide ministeries om het optimale resultaat te verkrijgen.

De raad merkt op dat er ook weinig aandacht is besteed aan het beleidsonderdeel “Onderzoek” en vraagt zich af wat de rol is van de proeftuin aan de L. Vriesdelaan. In het Ontwikkelings Plan is aangegeven dat de regering in de planperiode 2012-2016 een beleid zal voeren dat erop gericht is om Suriname tot de voedsel-producent en leverancier van het Caribisch gebied te maken, “hetgeen niet tot uitdrukking komt in het beleid.”

Rice Marketing Board
Verder stelt de raad voor het rijstorgaan om te zetten in een “Rice Marketing Board”, die belast wordt met alle onderdelen van de rijstverbouw met name de gecoördineerde grondbewerking en inzaai middels beschikbaarheid van kwalitatief hoogstaand zaaizaad, voldoende grond bewerkingmachines, gecoördineerde bemesting en bestrijding van de aanplant ter garantstelling van een winstgevende oogst middels vaststelling van een voor alle partijen acceptabele padiprijs in samenwerking met de overige actoren te weten opkopers, verwerkers, verkopers en exporteurs.

De raad vraagt ook aandacht voor de padieopkoopprijs. Het Rijstorgaan heeft onlangs aangegeven dat de padieopkoopprijs SRD 75 per baal moet zijn, terwijl deze SRD 62,50 bedraagt. Behalve dat de raad nadere informatie vraagt over het bananenproject zoals opgenomen in de begroting, merkt hij op dat pagina 11 letterlijk is overgenomen van pagina 1.

Eveneens wil de raad meer informatie over het opgenomen bedrag van SRD 5.000.000,- voor vonnissen. Tenslotte stelt de Staatsraad in zijn advies dat er bijzondere aandacht moet worden besteed aan landbouw onderwijs.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May