Bonden mogen wel lid zijn van meerdere vakcentrales
04 Oct 2012, 01:00
foto


Individuele bonden van werknemers mogen wel degelijk lid zijn van meer dan één vakcentrale. Zo stellen vakbondsleider Freddy Brug (de Moederbond) en Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47, afzonderlijk tegenover Starnieuws. Zij reageren hiermee op de bewering van de Moederbond voorzitter, Errol Snijders, die de convocatie voor een vergadering ‘misleidend en bedrieglijk’ vindt. Deze bonden komen op 9 oktober bijeen om Snijders af te zetten en een verkiezingsprocedure voor te bereiden.

Snijders zegt dat een van deze vier bonden die de vergadering namens de Moederbond willen houden, lid is van C-47. Het gaat om de bond bij Huize Ashiana. Overigens zou Berenstein dat publiekelijk hebben toegegeven.

Geen verbod
Berenstein geeft toe dat de werknemersbond van Ashiana lid is van C-47. “Maar meneer Snijders zou als voorzitter van een andere grote vakcentrale wel moeten weten dat hij geen enkele juridische grond heeft om op te staan. Nergens wordt het een werknemersbond verboden lid te zijn of aangesloten te zijn bij twee vakcentrales. Dat weet Snijders heel goed. Dat de bond van Ashiana mede de convocatie heeft getekend om andere bonden bij de Moederbond uit te nodigen voor een vergadering, is heel normaal en correct”, meent Berenstein. Hij noemt meerdere voorbeelden van bonden die zowel bij C-47 als bij andere vakcentrales zijn aangesloten.

Berenstein zegt te weten dat de vier bonden die de convocatie hebben uitschreven contribuerende leden zijn bij de Moederbond. “Zij hebben zeker tot december hun contributie al betaald en zijn lid van de Moederbond. Ik wil mij niet mengen in deze strijd maar moet dit wat Snijders zegt aan Starnieuws toch even recht zetten. Voor de rest moet de Moederbond zijn eigen rommel maar goed opruimen”, stelt Berenstein.

Correct gehandeld
Ook Brug die behoort tot een van de voorzitters van bonden die zijn geschorst door Snijders, zegt dat er nergens staat dat een bond geen lid mag zijn van meerdere vakcentrales. Bonden hebben contributie betaald tot december en zijn lid van de Moederbond. “Ik stimuleer niet dat bonden lid zijn van meerdere vakcentrales, maar niemand kan dat nu aanvechten. Het kan dus onmogelijk als reden worden aangehaald door Snijders dat de convocatie bedrieglijk en misleidend is”, meent Brug. Hij zegt er bij de Moederbond verplicht is deze bonden uit te nodigen als het hoofdbestuur een vergadering uitschrijft. De convocatie is statutair uitgeschreven, zegt Brug. Dit is gedaan nadat Snijders geweigerd heeft een vergadering die de bonden hebben aangevraagd, te beleggen.

Brug vraagt zich af hoe Snijders in zijn commentaar nu wel iets weet te zeggen over de rechtszaak van 13 september. “De man heeft aangegeven dat hij niets weet van die rechtszaak en dat het vonnis niet aan hem is betekend. Ook heeft hij gezegd op de radio dat hij gebruikt maakt van zijn democratisch recht om het niet eens te zijn met de rechter. Dat mag hij maar we leven in een rechtsstaat. Als hij het niet eens is, mag dat maar hij moet wel de rechtsstaat respecteren. Hoe durft hij nu het vonnis in zijn voordeel te gebruiken”, stelt Brug.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May