Tekenen vredestraktaten was overwinning op slavernij
04 Oct 2012, 05:00
foto
Leo Atomang (Foto Kenneth Niekoop)


De Stichting 10 Oktober 1760 ziet het tekenen van de vredestraktaten door de voorouders van de marrons 252 jaar geleden met de voormalige koloniale overheid, als een belangrijk moment in de geschiedenis. “Het was een basisoverwinning op het leven van die tijd dat gestoeld was op het verrichten van onvrijwillige diensten. Het is belangrijk dat hierover bewustwording ontstaat.”

De stichting zal op zaterdag 6 oktober haar logo aan de media presenteren tijdens een persbriefing. Zij wil de media betrekken bij het plan voor het overbrengen van het awareness traject van de stichting. In verband met Marrondag zal in de Palmentuin een tweedaagse Marron manifestatie worden gehouden.

Eenheid maakt macht
De voorouders van de marrons werden behandeld als het eigendom van de voormalige plantage-eigenaren. Deze vorm van handelen staat bekend als slavernij en vanuit die gedachtegang ontwikkelden zich vele opstanden met als resultaat de dag van 10 oktober 1760. Deze dag kan gezien worden als de voorloper op de afschaffing van de slavernij in Suriname op 1 juli 1863, stelt de stichting in een persbericht.

Voor het bewustwordingsproces dat de stichting op gang wil brengen om meer bekendheid voor dit historisch gegeven te bereiken, heeft zij gekozen voor het thema ‘Eenheid maakt macht’. “Met dit thema willen wij als multi-purpose Marronstichting bewijzen dat wij gezamenlijk zaken eindelijk eens willen aanpakken, voor onszelf en de omgeving waarbinnen wij leven”, zegt Leo Atomang, de voorzitter van Stichting 10 Oktober 1760.

‘Marrondag’ is een nationale vrije dag die zowel in stad als district herdacht wordt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May