Snijders: Convocatie grove vorm van bedrog en misleiding
03 Oct 2012, 12:00
foto
De convocatie zoals verschenen in de Ware Tijd en het voorpagina bericht in Times of Suriname.


Errol Snijders, voorzitter van de vakcentrale de Moederbond, is niet te spreken over de convocatie die de vier bonden – Bond van inspecteurs bij het BOG, Werknemersbond STVS, Ashiana Werknemersbond en Personeelsbond Ontvanger der invoerrechten en accijnzen - hebben geplaatst in de krant. Hij wijst erop dat de convocatie een grove vorm van bedrog en misleiding is, omdat niet de Moederbond de vergadering heeft uitgeschreven.

Ten tweede is de Ashiana Werknemersbond geen lid meer van de Moederbond, “maar al een maand lid van de vakcentrale C-47. Dat heeft Berenstein zelf verklaard in de krant (voorpagina Times of Suriname 3 oktober...red.)” Snijders: “En dan willen ze mij afzetten, hoe dan?” zegt hij tegen Starnieuws. “Ashiana is lid van C-47 en wil de voorzitter van de Moederbond afzetten, hoe rijmen ze dat?”

Hij wijst erop dat de vergadering die de vier bonden hadden aangevraagd is
gehouden op 13 september, dezelfde dag dat de rechter uitspraak deed over deze te houden bijeenkomst en de agenda daarvan. De 21 geschorste – nu geroyeerde- bonden hadden een kort geding aangespannen om de vergadering, uitgeschreven door de voorzitter van de Moederbond, te stuiten en de door hun aangedragen agenda erdoor te krijgen. De rechter besliste dat de agenda van de 4 bonden nietig was, aangezien de statuten van de vakcentrale aangeven dat de moederorganisatie de agenda bepaalt. Op grond daarvan is de vergadering van 13 september doorgegaan en zijn de 21 bonden geroyeerd. De vier bonden –contribuerende- hebben de door hen aangevraagde vergadering niet bijgewoond.

Eigen persoonlijk gewin
De convocatie bewijst volgens Snijders dat “deze mensen niet bezig zijn met de Moederbond, maar met hun eigen persoonlijk gewin. Ze willen zelf de voorzittersstoel.” De uitgeschreven vergadering van 9 oktober zou alleen op grond van de aanwezigheid van Ashiana Werknemersbond al ongeldig zijn. Ook kunnen de vier bonden op grond van de statuten van de vakcentrale de Moederbond het hoofdbestuur niet ontslaan en niet eens een agenda voor de vergadering samenstellen. Snijders benadrukt dat de agenda voor vergaderingen worden samengesteld door het hoofdbestuur c.q. de moederorganisatie.

In de convocatie voor de vergadering van 9 oktober zijn onder andere als agendapunten opgenomen de bespreking van de bestuurscrisis binnen de vereniging, het ontslag van het huidig zittend verbondsbestuur en de benoeming van een interim-bestuur. Freddy Brug zei eerder aan Starnieuws Brug dat deze vergadering komt nadat de bonden tevergeefs bij Snijders op hebben aangedrongen een vergadering te beleggen. “Volgens de statuten hebben wij nu het recht zelf een vergadering te beleggen”, legde Brug uit. Hij benadrukte dat het niet alleen gaat om de 21 geschorste bonden. “Eerder hebben vier andere bonden die niet zijn geschorst door de voorzitter, ook al gevraagd om een vergadering.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May