LVV stopt SRD 3 miljoen in wederopbouw plantage Alliance
03 Oct 2012, 00:00
foto
LVV-onderdirecteur Soeresh Algoe met op de achtergrond graafwerkzaamheden. (Foto: Ranu Abhelakh)


Het Ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft dinsdag het startsein gegeven voor het graven en ophalen van 20 km aan kanalen en lozingen op de plantage Alliance te Commewijne. LVV-onderdirecteur Soeresh Algoe zegt dat het ministerie met deze actie ongeveer 3 miljoen SRD in het citrusbedrijf investeert.

Alliance is een citrusplantage met een plantcapaciteit van 1600 hectare, waarvan momenteel slechts 100 ha is beplant. Mohamedfaizel Kurban, coördinator van het Staatsbedrijf Alliance, geeft aan dat het gaat om een oude aanplant die verjongd moet worden, “je kunt zeggen dat we van nul af aan beginnen”. Vanaf Alliance 53 jaar geleden is overgenomen door de overheid, is onvoldoende geïnvesteerd, met als gevolg groot achterstallig onderhoud.

Over vijf jaar oogsten
“We willen het grootste deel, met name de natte infrastructuur herstellen en rehabiliteren, waardoor we in het komende jaar kunnen aanvangen met nieuwe aanplantingen en het verjongen van de oude aanplant.” Het citrusbedrijf heeft een nursery om eigen plantmateriaal aan te maken en in december worden de eerste sinaasappelbomen in de grond gezet. “Over vijf jaar moeten we in staat zijn om van de nieuwe aanplant te oogsten.” Ondertussen moeten opbrengsten van de huidige bomen de salarissen en vaste lasten (SRD 300.000 per jaar) betalen.

De plantage Alliance ligt aan de rechteroever van de Commewijnerivier, beschikt over elektriciteit, leidingwater en telecommunicatie en telt ongeveer 200 bewoners, hiervan zijn 40 in dienst van het staatsbedrijf. Kurban zegt dat ongeveer één arbeider per ha nodig is om het bedrijf goed te draaien. Bij een aanplant van 1600 ha kunnen ongeveer 1600 mensen emplooi vinden. Volgens Algoe heeft het ministerie grootse plannen met het citrusbedrijf. “Lokale sap producenten importeren nu pulp uit het buitenland. We moeten ernaartoe werken, dat wij die pulp weer zelf produceren.”

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May