Plaatsing borstbeeld Lachmon geen politieke aangelegenheid
03 Oct 2012, 08:00
foto


Het in 2006 geschonken borstbeeld van wijlen Jagernath Lachmon door ondernemer Edmund Kasimbeg, zal op 18 oktober een waardige plek krijgen in Nickerie. De schenker, VHP-prominenten, districtscommissaris Wedperkash Joeloemsing van Nickerie, familieleden en parlementariër Rashied Doekhie vinden allemaal dat dit geen politieke aangelegenheid, maar een nationale zaak is.

Doekhie heeft tijdens de opening van de muloschool Henar op 1 oktober aangegeven dat de familie niet graag heeft dat voorzitter Chandrikapersad Santokhi van de VHP bij de onthulling van het borstbeeld aanwezig moet zijn.

Kleinzoon blij
“De familie heeft gebeld naar mij en heeft aangegeven dat de VHP toen aan de macht was en dat Santokhi ook deel uitmaakte van de regering. Hij was minister van Justitie en Politie en heeft niet eens kunnen bewerkstelligen dat de staat het borstbeeld uit de tuin van Erwin de Vries kon halen en later ook nog uit het magazijn van CHM”, betoogde Doekhie. Daarnaast heeft de parlementariër zijn waardering en respect voor Lachmon geuit en aangegeven dat hij een grote zoon van het land is geweest, ook al was hij het politiek niet altijd eens met hem.

Dew Lachmon, kleinzoon van de oprichter van de VHP, is blij dat het borstbeeld eindelijk een plaats zal krijgen. “Dit is voor iedereen en is niet politiek gelieerd. Het is op nationaal niveau en voorzitter Santokhi moet erbij zijn. Hij is de voorzitter van de partij waar wijlen Lachmon zijn hele leven aan gewerkt heeft”, deelt de kleinzoon mee. Hij is er niet op de hoogte van dat familie gebeld zou hebben om Santokhi te weren tijdens de plechtigheid.

Geen politieke stunt
Kasimbeg, die het borstbeeld geschonken heeft, zegt aan Starnieuws dat het om een nationale zaak gaat. Hij benadrukt dat het geen politieke stunt is. Toen hij het beeld schonk in 2006, was het ook gevrijwaard van de politiek. Hij is blij dat het borstbeeld eindelijk een goede plek krijgt en dat iedereen welkom zal zijn op de grote dag. Kasimbeg vertelt dat er een commissie in het leven is geroepen die al het werk voorbereidt. De legendarische oprichter en leider van de VHP is in Nickerie geboren.

DC Joeloemsingh deelt mee dat Kasimbeg een brief gericht heeft met het verzoek om het borstbeeld een goede plek te geven. “Ik heb geen moment geaarzeld en we hebben de beste plaats die er is gereserveerd voor dit borstbeeld. Het komt op het plein tegenover het districtscommissariaat, in het midden van de fontein die daar staat, met het gezicht naar de vlaggenmast toe. Lachmon is een grote Surinamer geweest, een staatsman van groot formaat en we hebben veel eer en respect voor hem”, stelt Joeloemsingh.

Onthulling op sterfdag
De werkzaamheden voor de plaatsing van het beeld beginnen vandaag. Volgens de dc zullen de kosten hiervan gedragen worden door het districtsfonds en het ministerie van Regionale Ontwikkeling. Joeloemsingh benadrukt dat dit alles buiten de politieke sfeer plaats zal vinden.

Ganeshkoemar Kandhai, ondervoorzitter van de VHP, merkt op dat het borstbeeld geruime tijd niet geplaatst is en dat er nu werk van is gemaakt. “Wijlen voorzitter Lachmon heeft veel voor ons land en de gemeenschap betekend en zeker ook voor het district Nickerie. We moeten dit alles met respect doen en vooral geen politiek mee bedrijven. De kosten die gemaakt zullen worden, zijn op ruim SRD 40.000 begroot. Deze zullen door prominenten van de partij, lokale ondernemers en mensen uit de gemeenschap gedragen worden. Dit bedrag is al rond”, legt Kandhai uit. Volgens hem is er een onafhankelijke commissie in het leven geroepen om het voorbereidend werk te doen, waardoor er geen politieke bemoeienis is. Gepland is om het borstbeeld op 18 oktober te onthullen. Elf jaren terug stierf Lachmon op deze dag. De legendarische oprichter en leider van de VHP is in Nickerie geboren. Een standbeeld van de politicus staat op het Onafhankelijkheidsplein.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May