Suriname uit bezorgdheid bij VN over financiële indeling
03 Oct 2012, 02:00
foto
Minister Winston Lackin


Suriname heeft bij de Verenigde Naties (VN) zijn bezorgdheid uitgesproken over de indeling van ontwikkelingslanden in wat genoemd wordt een ‘financieel institutioneel kader’. Deze bezorgdheid is tijdens de officiële toespraak op 1 oktober uitgesproken door minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, tijdens de 67ste algemene vergadering van de VN. Lackin zei dat Suriname de indeling ervaart als een straf voor zijn prestaties bij het verbeteren van de sociale en economische situatie van het land.

Lackin zei op het wereldforum dat de indeling negatieve gevolgen heeft voor de steun die landen in ontwikkeling kunnen krijgen van internationale financiële instellingen. Suriname heeft enkele maanden terug de status gekregen van een ‘middle income countries’. Dit mede als gevolg van de positieve economische groei van de economie en de opwaardering door internationale ratingsbureaus.

Verantwoordelijkheid
Suriname beklaagt zich er om dat aan de status is gekoppeld dat ‘middle income countries’, niet langer aanspraak maken op sommige fondsen van internationale instellingen. “Dergelijke classificatie, zonder overleg, is ondemocratisch en een straf voor onze prestaties”, zei Lackin.

De bewindsman herinnerde de VN algemene vergadering er ook aan dat de eerder dit jaar gehouden VN-conferentie Rio+20, voor duurzame ontwikkeling is afgesloten zonder een duidelijke toezegging om landen hierin te ondersteunen. Volgens Lackin gaat het hier om een serieuze zaak als in overweging wordt genomen de bedreigingen van onder andere klimaatverandering naar kleine economieën als Suriname, die zich inzetten voor duurzame ontwikkeling.
"De internationale gemeenschap kan zich niet onttrekken van haar verantwoordelijkheid om het nodige te doen aan de consequenties van overconsumptie, overbevolking, vervuiling en Co2 uitstoot. We verwachten van de VN dat zich zich zal houden aan de toezegging voor technische assistentie en dat hierover verder gesproken wordt”, zei Lackin.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May