Moritz Ebinger zoekt naar de betekenissen van goud
04 Oct 2012, 13:30
foto
Garimpeiro's bezig op het goudveld.


De uit Zwitserland afkomstige Moritz Ebinger, internationaal kunstenaar, exposeert in Paramaribo. Hij werkt met vrijwel alle materialen in de meest verschillende uitingsvormen: hij schildert, tekent, werkt met knackebrood, paaldanspalen en interviewt voor zijn eigen radiostation ‘Rood’ vakmensen en beroemdheden, onder wie de dit jaar overleden journalist/schrijver Anil Ramdas. Dit interview zal tijdens deze expositie te beluisteren zijn.

De kunstenaar is op zoek gegaan naar de artistieke, symbolische, historische en spirituele betekenissen van het edelmetaal goud voor zijn project ‘Goud’. Hierover vertelt hij: “Toen ik elf jaar oud was en in Zwitserland woonde, ontdekte ik tijdens het spelen in de bossen van het Malcantone een verlaten goudmijn. Deze persoonlijke herinnering, het kinderlijke avontuur vol naïviteit en onschuld is – zonder mij op dat moment bewust te zijn van de vele betekenissen van goud - de kiem geworden van dit project rondom goud.“

Eigentijds Gouden Kalf
Als onafhankelijk beeldend kunstenaar is hij bezig het gegeven van deze belevenis die in zijn kindertijd plaatsvond, te verbeelden als een eigentijds Gouden Kalf. Dit Oud Testamentisch verhaal waarin de mensen zich afkeerden van God om zelfs van de van hun eigen vrouwen gestolen sieraden een beeld te gieten, staat voor hem symbool voor de heb-gierige omgang met dit metaal.

Zijn researchproject begon hij waar deze jeugdherinnering zich heeft afgespeeld. Hij vond de mijnschacht waarin het erts in goud gesmolten werd en de schoorsteen waardoor het kwik zijn dodelijke dampen over de omgeving verspreidde.

Films en interviews
Tijdens de expositie in Sukru Oso zal een film te zien zijn over Johannus Mötteli van Rappenstein, de vijftiende-eeuwse tiran van Pfyn die uit goudzucht zijn eigen zus liet verhongeren. Ebinger interviewt en filmt mensen die in de goudindustrie werken: wetenschappers en andere vakmensen, onder wie een Zwitserse goudhandelaar, de Nederlandse hofleverancier van goud en een homeopathisch medicus die voor hem met het ingrediënt goud, eeuwenoude medicijnen tegen depressie produceerde. Tekeningen waarin goud is verwerkt stralen zonnigheid/blijheid uit.

Deze interviews zullen te horen/lezen zijn op de gouden geluidsdrager annex Boek dat hij zal produceren, met daarop interviews en verhalen verteld door goudsmeden, bankdirecteuren, smokkelaars, en muziek rond het thema goud uit diverse landen, die speciaal hiervoor wordt gemaakt.

“Het economische aspect rondom goud interesseert mij niet! En persoonlijk draag ik bijvoorbeeld geen gouden sieraden. Ook zou ik niet beleggen in goud”, zegt Ebinger. “Hier in Suriname heb ik meerdere goudmijnen waar ik ter plekke in de natuur kunstwerken uit bladgoud heb gemaakt en achtergelaten. Bij Sukru Oso laat ik foto’s schilderijen, films en tekeningen zien.”

Opening vrijdag 5 oktober door Rinaldo Klas, directeur Nola Hatterman Art Academy. Expo: vrijdag 5 en zaterdag 6 oktober 19.00 tot 23.05 uur. Openbare lezing 21.00 uur over kunst/Goudprojekt. Plaats: Art Gallery Sukru Oso, Cornelis Jongbawstraat 16A
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May