Centrale Bank trekt 40 economen aan
01 Oct 2012, 22:00
foto
Van de 90 sollicitanten heeft de Centrale Bank van Suriname 40 economen aangetrokken. (Foto: CBvS)


Verdere institutionele versterking van de financieel-monetaire sector is voor de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de reden om 40 jonge economen in dienst te nemen als trainees. Het initiatief om te investeren in menselijk kapitaal voor de institutionele versterking van de gehele financiële sector komt van de president van de Centrale Bank, Gillmore Hoefdraad.

Met het aantrekken van deze groep Surinamers geeft hij invulling aan zijn motto dat er gezamenlijk zal moeten gewerkt aan het versterken van het menselijk kader. “Een kundig en sterk kader vormt een zeer belangrijke basis voor een moderne, stabiele en rechtvaardige maatschappij.” De trainees zijn vandaag begonnen.

Financieel trainingscentrum
De bankpresident heeft de nieuwe bankwerknemers erop gewezen dat het garanderen van goed geschoold en breed inzetbaar nationaal kader van essentieel belang zijn voor de verdere ontwikkeling van Suriname. De Centrale Bank zal een nieuw financieel trainingscentrum voor Suriname oprichten, dat belangrijke impulsen zal geven aan training en kadervorming voor alle geledingen van de financiële sector en voor overheidsdepartementen en –diensten. Het trainingscentrum is een gift van de Centrale Bank aan de Surinaamse gemeenschap. De Suriname Financiële Campus zal worden opgezet in het voormalig Billiton Stafdorp.

Hoefdraad zei dat de nieuwe werknemers ze een unieke kans krijgen om “door praktische training ter ondersteuning van beleidsvoorbereiding, beleidsuitvoering en – monitoring van financieel-economische en financieel-monetaire aangelegenheden bij te dragen aan de totstandkoming van duurzame sociaaleconomische groei en welvaart van Suriname.”

De groep economen zal gerichte training krijgen in dataverzameling en –verwerking voor macro-economische statistieken, betalingssysteemvraagstukken, interne en externe rekeningen-stelsels en ondersteunende diensten naar financiële instellingen en/of het toezichtwezen. Het doel van deze werkzaamheden is dat er langzaam maar zeker een substantiële versterking kan plaatsvinden van de financieel-monetaire en economische sectoren van het land.

Nieuw tijdperk
President Hoefdraad wees de nieuwelingen erop dat ze te allen tijde voor ogen moeten houden dat Suriname in een nieuw tijdperk is terechtgekomen. “Een tijdperk waar - ondanks de turbulente mondiale financiële - en economische crises, alsmede voortdurende politieke spanningen in bepaalde continenten - ons land vooral in financieel-economische aspecten, stabiele omstandigheden heeft ervaren.” Hij benadrukte dat bepaalde mondiale onzekerheden en veranderende krachtverhoudingen, nog steeds de internationale en regionale goederen en kapitaalmarkten beïnvloeden. Deze hebben ook invloed op de Surinaamse economie.

“De Surinaamse economie staat voor enorme uitdagingen”, zei de bankpresident. “En daar is er een prudent macro-economisch en gedegen sociaal beleid voor nodig.” In de komende periode zal de Centrale Bank werken om te komen tot een Nationaal Spaar- en Stabilisatiefonds. Hoefdraad stelde dat de bank een gericht beleid voert om Suriname als goed investeringsland. “Behoud van de gezonde financiële huishouding is een randvoorwaarde om investeringen te kunnen aantrekken.” Volgens hem geven de positieve ratings aan dat er vertrouwen is in de Surinaamse economie. Hij benadrukte dat het beleid van de CBvS verder gaat dan alleen macro-economische stabiliteit:“We helpen de regering meedenken over richting en inrichting van het investeringsbeleid en business environment.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May