Bewoners Albina leven onveilig in eigen huis
03 Oct 2012, 10:00
foto
Brandweerlieden in Albina geven huis-aan-huis voorlichting en inventariseren de brandveiligheid van de huishoudens in de grensplaats. (Foto: Isaak Poetisi)


Bij 179 huishoudens in Centrum Albina zijn er brandgevaarlijke situaties aangetroffen, waarbij 46 huishoudens die elektriciteit aftappen bij de buren. Een andere huishouden levert aan vijf anderen stroom. Daarnaast hebben 139 huishoudens hun gascyclinder in huis. Van de 179 hebben 61 huishoudens een onafgedekte zekeringskast waarin spinnen of andere insecten huizen.

Shantiprekash Joeloemsingh, wachtcommandant van Brandweer Albina, zegt dat dit de voorlopige statistieken zijn uit het project Community Safety, dat wordt uitgevoerd in ressort Albina, de hoofdplaats van het district Marowijne. Als onderdeel van dit programma wordt de brandveiligheid bij huishoudens in Centrum Albina geïnventariseerd.

Als in aanmerking wordt genomen dat de huishoudens niet voldoen aan de veiligheidsvereiste om elke tien jaar de elektriciteitsinstallatie te laten keuren, "dan verkeren vele mensen in hun eigen woning in gevaar", zegt Joeloemsingh. Uit de inventarisatie blijkt dat de huisinstallaties veelal zijn uitgevoerd door onbevoegde personen.

Mensen onderdeel veiligheid
Het Korps Brandweer Suriname (KBS) had eerder aangegeven dat hij vaker op het veld zal zijn om community safety te propageren. De mensen worden onderdeel van de veiligheid, waardoor gevaarlijke situaties worden teruggebracht naar het minimale. De voorlichting vindt ook huis-aan-huis plaats.

"Bij deze inventaris is er ook gekeken naar andere aspecten, die eveneens uit de doeken zullen worden gedaan", zegt Joeloemsingh. Hij noemt daarbij onder meer eventuele rokers en het plaatsen van gascylinders in huis.
De straten die in dit stadium zijn afgewerkt zijn de Struiken-, Singatete-, Manbarie-, Lt. Weyne en de Granporieweg tot Douane Albina. In dat gebied wonen er 928 mensen. Joeloemsingh stelt dat uiterlijk medio november nadat het resterend deel van de huishoudens in ressort Albina is afgewerkt, er meer detail informatie zal worden vrijgegeven.

Het ligt volgens de brandweer-topper in de bedoeling dat na de verwerking en analyse van de verkregen data, een presentie zal worden gehouden voor de districtscommissaris, diensthoofden van alle ministeries, alsook de bedrijfsleiders van de nutsbedrijven in Albina. "Dan zullen op basis van de integrale benadering bouwstenen worden aangedragen om een voorlichtingsprogramma starten om een fundamentele en structurele oplossing te brengen in dit vraagstuk", zegt
Joeloemsingh.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May