Behandeling Huisvestigingsplan begint op 15 oktober
01 Oct 2012, 09:00
foto


De ontwerpwet 'Huisvestingsplan 2012-2017' zal op 15 oktober in behandeling worden genomen door De Nationale Assemblee. Dit ontwerp zal eerst worden afgehandeld, waarna de behandeling van de begroting zal volgen. Deze afspraken heeft assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons gemaakt met de fractieleiders.

Het ontwerp is afgelopen week aangeboden aan De Nationale Assemblee ter behandeling. President Desi Bouterse zegt in het voorwoord dat "het streven van de overheid erop gericht is, te voorzien in duurzame, veilige en betaalbare huisvesting voor alle groepen in Suriname. Daartoe is het in eerste instantie noodzakelijk maatregelen te treffen om de heersende woningnood aanmerkelijk terug te dringen".

Structureel aanpakken
De regering is ervan overtuigd dat door de uitvoering van het in dit plan geformuleerde beleid de actuele huisvestingsproblematiek structureel kan worden aangepakt en een basis wordt gelegd voor duurzaam huisvestingsbeleid, waaraan alle actoren binnen een aangescherpt wettelijk kader, hun bijdrage kunnen en moeten leveren. Dit in tegenstelling tot het tot nu toe gevolgde model van volkswoningbouw door en via de overheid.

In de artikel 49 van de grondwet staat dat bij wet een Huisvestingsplan wordt vastgesteld, gericht op het in voldoende mate voorzien in betaalbare woningen en staatscontrole op de aanwending van onroerend goed voor volkshuisvesting. Dit is de allereerste keer dat een Huisvestingsplan ter vaststelling ingediend is bij De Nationale Assemblee. De regering ziet dit als een belangrijke mijlpaal in het structureel verbeteren van mogelijkheden voor Surinamers om op gezonde wijze in hun woonbehoefte te voorzien. Dit Huisvestingsplan bestrijkt een periode van vijf. Deze tijdsbepaling is gebaseerd op een huisvestingsbeleid dat zowel beheersbaar als regeringsoverstijgend is maar ook de ruimte biedt voor evaluatie en aanpassing van het beleid binnen een redelijk tijdsbestek.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May