"Geen uitzichtloze situatie kinderen op goudvelden"
02 Oct 2012, 01:00
foto


"Er is geen sprake van een uitzichtloze situatie met minderjarigen op de goudvelden in Suriname. Het komt voor dat dicht bij woongemeenschappen in Brokopondo en mindere mate in Marowijne minderjarigen op de goudvelden te vinden zijn, maar dit is niet structureel. Ook is er nauwelijks sprake van kinderprostitutie op de goudvelden. Maar wij zullen de acties verscherpen."

Melvin Linscheer, voorzitter van beleidsteam Ordening Goudsector, zegt aan Starnieuws dat het onlangs uitgekomen rapport van de Amerikaanse regering niet een reëel beeld geeft. Hij bagatelliseert het rapport niet, maar bij de ordening van de goudsector zijn geen alarmerende situaties aangetroffen. Ook het ministerie van Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu (ATM) vindt dat er tegenstrijdige informatie is gegeven. Er is een onderhoud met de ambassade van de Verenigde Staten om opheldering over te vragen. Vorig jaar september is er een rapport uitgebracht over de situatie op de goudvelden door twee consultants, waarin gewezen wordt op dat kinderen niet geweerd kunnen worden uit de goudvelden zonder oplossingen in hun situatie te brengen.

Op goudvelden
De schoolleider van voj Brokpondo, Antonius Pokie, zegt aan Starnieuws dat jongeren vaak naar de goudvelden trekken. Zeker op plekken die dicht bij het wooncentrum zijn. Zij zoeken met een baté naar goud. Een gram levert al gauw SRD 150 op, merkt Pokie op. Hij zegt dat de school met de ouders hierover praat, maar er is structurele begeleiding nodig.

Pokie voert aan dat de jongeren die in de goudvelden actief zijn al over geld beschikken en niet inzien dat de school belangrijk is. Zij helpen ook de ouders financieel waardoor zij ook een oog dichtdoen. "Wanneer ze veel geld hebben, proberen zij ook goede sier te maken met jonge meisjes die ervoor bezwijken. Daardoor nemen ook tienerzwangerschappen toe", zegt Pokie. Hij hoopt dat de overheid meer aandacht hieraan zal besteden.

Scherpere maatregelen treffen
Linscheer merkt op dat nog scherpe richtlijnen doorgegeven zullen worden aan coördinatoren op de goudvelden. Hij erkent dat de overheid de verantwoordelijkheid heeft om erop toe te zien dat kinderen op school zitten en niet thuishoren op een goudveld. De mobiele Mijnbouw Service Centers bestaat uit vertegenwoordigers van diverse ministeries, waaronder Arbeid, Technologische Ontwikkeling en Milieu en Justitie en Politie. Indien er onregelmatige zaken worden geconstateerd, worden deze aangepakt.

Er moet een integrale aanpak komen omdat het ook vaak om drop-outs gaat. In het binnenland zijn er nog verschillende problemen zoals kwalitatieve onderwijszorg, infrastructuur, werkgelegenheid, transport. Verschillende ministeries hebben een rol te vervullen, merkt Linscheer op. Hij benadrukt dat er geen sprake is van bandeloosheid waarbij jongeren op grote schaal zich ophouden op de goudvelden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May