Trinidadiaanse minister onder vuur na aanval op journalisten
30 Sep 2012, 09:00
foto
Minister Jack Warner van Nationale Veiligheid van Trinidad en Tobago.


De minister van Nationale Veiligheid van Trinidad en Tobago, Jack Warner, is in diverse wijken veroordeeld voor zijn verbale aanval op de media. Warner, voorzitter van de United National Congress (UNC), waarschuwde woensdag dat alle journalisten “die een bijl slijpen" tegen de regering, eerst zelf meer dan onberispelijk moeten zijn.

"Als je gaat proberen om mensen te ontmaskeren, wees dan onberispelijk," zei Warner. Hij voegde eraan toe dat hij een “zeer bedrieglijke” trend opmerkte, waarbij verslaggevers hun posities gebruikten om “druk uit te oefenen op een agenda”. Hij stelde dat hij het gevoel had dat de media onderdanig was aan de oppositionele People's National Movement (PNM).

In reactie zei oppositieleider Keith Rowley: "Als Warner geen minister was, dan zouden we dit probleem niet hebben. In zijn hoedanigheid van minister van Nationale Veiligheid en waarnemend premier leiden de uitspraken tot grote ongerustheid bij de bevolking van Trinidad en Tobago." Faris Al-Rawi, PNM senator en advocaat, heeft ook zijn bezorgdheid geuit en zei dat hij “geschokt” was door Warner’s verklaringen.

Ronduit smerig
De minister van Nationale Veiligheid deed soortgelijke uitspraken in het televisieprogrammal ‘Democracy is Alive’. “We hellen af naar een zeer ongelukkig pad en we moeten heel voorzichtig zijn. We moeten waakzaam zijn bij het roepen om maatregelen en het opsluiten van ambtenaren en altijd heel alert zijn om onze grondwettelijke rechten te handhaven," zei Al-Rawi.

Hij stelde echter dat Warner als burger het volste recht had om zijn opmerkingen te maken, maar dat hij meer voorzichtigheid moet betrachten als een top overheidsfunctionaris. Omroepjournalist Dale Enoch heeft de uitspraken bekritiseerd en ze beschreven als “smerig”. “Het was ronduit smerig en onnodig...Nogmaals de heer Warner is trouw aan zijn vorm van politiek.” Volgens Enoch doen journalisten gewoon hun werk door “fout na fout ” die de People's Partnership regering heeft gemaakt, te openbaren.

Maar Enoch zei dat hij geloofde dat ofschoon Warner’s verklaringen onfortuinlijk waren, ze geen bedreiging waren voor de media. Politiek analist Dr Bishnu Ragoonath zei dat de opmerkingen van Warner aanvaardbaar waren in de zin dat elke minister het recht had om kritiek te leveren op de media.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May