In 2011 is 50% beleid en dit jaar 22% gerealiseerd
30 Sep 2012, 15:00
foto


Volgens cijfers van het ministerie van Financiën is in 2011 ongeveer 50% van de beleidsvoornemens van de regering gerealiseerd. De halfjaarlijkse realisatie dit jaar was ongeveer 22%. De Staatsraad vindt dat aangezien de realisatiecijfers ver beneden de begrote bedragen gebleven zijn, kan er niet gesproken worden over een reëel begrotingstekort.

De Staatsraad merkt in haar advies over de begroting 2013 op dat delen van het voorgenomen beleid van de regering niet worden uitgevoerd. De Staatsraad acht het noodzakelijk dat in de begroting de mogelijkheid wordt geschapen, niet gerealiseerde delen van de begroting na half jaarlijkse evaluatie over te boeken naar andere noodzakelijke delen van het beleid, welke vanwege gebrek aan middelen worden gestagneerd.
Ook in De Nationale Assemblee is er ongezouten kritiek geleverd over de onderrealisatie. Nadat president Desi Bouterse de jaarrede had uitgesproken en de begroting had ingediend, merkte coalitieleider Ronnie Brunswijk (ABOP/A Combinatie) dat het gaat om de uitvoering. Hij hoopt dat er meer daden zullen volgen.

Wijze van administratie
Nadat de begroting is goedgekeurd door De Nationale Assemblee moeten ministers raadsvoorstellen indienen. Deze dienen goedgekeurd te worden door de raad van ministers. Hierna moet er een missive volgen. De volgende stap is om het geld beschikbaar te krijgen van het ministerie van Financiën. Veel ministers klagen dat de procedure veel tijd vergt. Bovendien is vicepresident Robert Ameerali bijzonder kritisch en zet de raadsvoorstellen onder de microscoop.

Een financiële expert legt Starnieuws uit dat de wijze van administreren een verkeerd beeld kan geven van de realisatiecijfers. Pas als er een bestelbon is uitgeschreven, wordt de realisatie geboekt. Maar als er al een missive is, zou dat volgens de econoom ook aangegeven moeten worden. De realisatiecijfers zouden niet de reële situatie weergeven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May