Ondernemers: Zonne-energie verhoogt productiviteit
29 Sep 2012, 00:00
foto
Gregory Adipi in zijn barbershop bezig met Jeremy Peterson van de Amerikaanse ambassade. (Foto: Edward Troon)


De Marronvrouwen van Maipafolo Coöperatieve vereniging in Tjaikondre produceren sinds juli meer textielproducten, door het gebruik van zonnepanelen. Resida Saaki vertelt aan Starnieuws dat haar vijf collega’s en zij overdag achter de naaimachines kunnen zitten, die werken op zonne-energie. Totdan zijn ze afhankelijk geweest van ‘Lantistroom’, beschikbaar van 18.00-23.00 uur.

“Now dati wi e wroko nanga zonnepaneel, deyten wi kan nay krosi en neti wi kan sribi”, zegt Saaki.Tjaikondre, deel van Nieuw Aurora aan de Boven-Suriname, zit al drie maanden zonder elektriciteitsvoorziening. De kabels in dit gebied worden vernieuwd.

Duurzaam ondernemen
Maipafolo krijgt hulp van het Amerikaans Peacecorps Suriname in het opzetten van een duurzame onderneming, met behulp van zonne-energie. Saaki heeft een training gevolgd voor het installeren en onderhouden van zonnepanelen. Alissa Kispersky, een Peacecorps vrijwilliger die al 14 maanden in het dorp woont, traint de ondernemende vrouwen in onder andere prijsberekening, boekhouden, klantvriendelijkheid en winkelinrichting.

“Unu no ben habi wan idée nanga san wi musu hori rekening”, zegt collega Georgette Adipi van Maipafolo. De winkel van de vrouwenvereniging heeft een kleurrijk aanzien. Van wand tot wand hangen pangi’s, kamiza’s en andere textielproducten. Op de tafels liggen artistiek bewerkte kalebassen en houtsnijwerk. Beide vrouwen vertellen enthousiast over de toestroom van klanten. Behalve toeristen uit de omliggende oorden, komen ook vrouwen van andere dorpen in de buurt bij hen kopen.

Kapperszaak
Op loopafstand van Maipafolo wachten drie mannen op hun beurt bij de barbershop van Gregory Adipi. Zij kijken naar een speelfilm in de Saramaccaanse taal, terwijl de kapper met de tondeuse druk in de weer is. Het hebben van een kapperszaak is altijd zijn jongensdroom geweest. “Altijd mi ben wani wan echte business. Maar na stroom ben de soso neti. Mi klanten é kon dey ten, dan mi ben yepi den nanga scheerkam. Now dati mi habi zonnepaneel, mi é wroko nanga tondeuse. Dus mi man yepi moro klanten ini wan dey.” Als extra service kunnen klanten hun mobiel voor 1 SRD bij de barbershop opladen.

Maipafolo en de barbershop zijn twee van de 13 ondernemingen die in aanmerking zijn gekomen voor zonnepanelen via ‘Energy and Climate Partnership of the Americas (ECPA) Small Grants Program’. Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken ondersteunt dit programma en het wordt uitgevoerd door Peacecorps vrijwilligers met de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

Edward Troon
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May